header

Ünnepek, szabadidő

Ünnepek, szabadidő

Beküldve: Hulladékmegelőzés.

Az ünnepeink alkalmával rengeteg szemetet képezünk. Elég, ha csak az ajándékok csomagolására gondolunk. Vagy egy-egy buli műanyagpohár igényre. Pedig ezt is lehet okosan. Csinálhattok kihívást abból is, hogy ki tud hulladékmentesebb összejövetelt szervezni! Adunk hozzá néhány tippet!

Ajándékozz hulladékmentesen!

Készítsd magad az ajándékot! - Kis kézügyességgel és kreativitással ötletes, kedves és személyes ajándékot adhatsz, ami biztosan nem iparilag, nagy energiafelhasználással készült, és előállításával nem keletkezett rengeteg hulladék. Készíthetsz ajándékot hulladékalapanyagból is, így megmenekül valami a kukától. Ehhez nincs szükség a zsebpénzedre, csak a fantáziádra!

Csomagolj környezettudatosan! - A drága csomagolópapírok csak néhány percig töltik be a funkciójukat, aztán a szemétbe kerülnek. Keress olyan anyagokat, amik a kibontás után is használhatóak. Csomagolj kendőbe, sálba, terítőbe. textilbe, vagy használd fel nyugodtan a tavalyi csomagolást, amit csak ki kell vasalni. Cipősdobozt is dekorálhatsz, az később tárolásra is jó lehet.

Adj élményt! - Ha színházjegyet, mozijegyet, kirándulást vagy a szabadidőd ajándékozod a szeretteidnek, biztosan örülni fognak, együtt tölthettek egy kis időt és biztosan maradandó élménnyel gazdagodik majd az ajándékozott, ami garantáltan nem kerül a szemétbe!

Házi nasi összejövetelekre! - Ha ünnepeltek, összejöttök a családdal, barátokkal, figyeljetek arra, milyen finomságokkal emelitek az alkalom fényét. Egy-egy kisebb társaság után is tengernyinek tűnik a csipszes, kekszes, sós rágcsás zacsik mennyisége, nem is beszélve az üdítős palackokról. Vigyetek inkább házi sütit, ropogtassatok sárgarépát, nyáron salátát, készítsetek mártogatóst. A házi szörpök, limonádék is finomabbak a bolti leveknél, ráadásul a zsebpénzből is több marad, ha nem vásároljátok fel a fél üdítőosztályt.

Egyetek, igyatok sajátból! - Nagyon praktikusnak tűnnek az eldobható műanyag vagy papír evőeszközök, poharak, amikor szülinapi bulit vagy osztálydiszkót szervezünk. De megfigyelted már, hány szemetes zacskó lesz teli utána a nagy sokára lebomló hulladékkal? Ha nincs elég pohár vagy tányér kéznél, megkérhetitek a résztvevőket, hogy hozzanak magukkal egy-egy saját evőeszközt. Így azzal sem lesz gond, hogy mindenki megtalálja a magáét. Ha sok lesz a mosatlan, azt is eltakaríthatjátok közösen! ;)

 


A menüpont létrehozását támogatta:
  Zöld Forrás Alap

Kövess minket!