header

Csomagolás

Csomagolóanyag

Beküldve: Hulladékmegelőzés.

A háztartási hulladék és szemét legnagyobb része csomagolási hulladékból keletkezik. A túró rudis papír, a kenyeres zacskó, a tejes doboz, az új játékautó műanyag csomagolása mind-mind növeli a szeméthalmokat. Ma már nem nyomják a kezünkbe ingyen a boltokban a nylon szatyrokat, mégis sokan vannak, akik inkább fizetnek az egyszer használatos bevásárlótáskákért, mint hogy magukkal vigyék otthonról. Olvasd el, hogyan tudod csökkenteni a csomagolási hulladékot!

Ne vidd haza a szemetet!

Vigyetek magatokkal bevásárló táskát vagy kosarat vásárláskor! - Semmi szükség a sok nylon szatyorra, hagyjátok a boltban ezeket!

Ne a reklámoknak engedelmeskedjetek, hanem a szükségleteknek! - Azt vásároljátok meg, ami valóban szükséges, ne azt, ami akciós, de fölösleges! - Ezzel pénzt takarítotok meg és elkerülitek, hogy a fel nem használt dolgok a szemétben végezzék!

Boltban kapható, csomagolt készételek helyett készítsétek el együtt, otthon ezeket! - Kevesebbe kerül az alapanyagokat megvenni, kevesebb csomagolóanyagot visztek haza. Nem tartalmaz majd az otthon készült keksz, süti, pizza, befőtt egészségre káros adalékanyagokat, tartósítószereket, viszont finomabb lesz, olyan, ahogyan igazán szeretitek. És a család is együtt tölt otthon egy kis időt, együtt főzőcskézni izgalmas élmény!

Vedd rá a szüleidet, ha lehetséges csomagolás nélküli termékeket válasszatok! - A csomagolás nélküli kenyér és zöldség-gyümölcs olcsóbb, frissebb. Ha piacon vásároltok, szintén kevesebbet költötök , nagyobb lesz a választék, és csomagolást is kevesebbet kell hazavinni, ha a termékeket saját kosárba, saját dobozba kéritek!

Olyan terméket vegyetek, aminek a csomagolása újrahasználható, újrahasznosítható! - A visszaváltható, újratölthető (többutas) csomagolások környezetbarátok, ráadásul ezeknél a csomagolás díja a termék árában nem bújtatottan van jelen, hanem a betétdíjat visszakaphatjátok. Az üvegpalack ezáltal okosabb megoldás, mint az aludoboz!

Gazdálkodjatok okosan! - Ha nagyobb vagy újratölthető kiszerelést választotok, általában szintén olcsóbb a termék és ritkábban, kevesebb hulladék keletkezik.

Használjátok újra! - A kiürült, nem visszaváltható üvegek például újratölthetőek házi szörppel, házi befőttel, lekvárral, de készülhet belőlük dísztárgy és ajándék is. Az üdítős vagy tejes doboz lehet például dekoratív pénztárca kicsi átalakítással.

 


A menüpont létrehozását támogatta:
  Zöld Forrás Alap

Kövess minket!