header

Zöld közlekedés

Ahhoz, hogy eljussunk A-ból B-be, közlekednünk kell. Gyalog, görkorival, rollerral, bringával, busszal, vonattal, autóval, de repülővel, hajóval is közlekedhetünk. Ezekhez is mind-mind energiára van szükség, vagyis ha közlekedünk, használjuk az értékes erőforrásainkat és hozzájárulunk a káros üvegházgázok kibocsájtásához is. Pl. egy liter benzin vagy dízel üzemanyag elégetésével 2,5 kg szénidoxidot juttat egy jármű a levegőbe. Ugye, te is szeretnéd elkerülni, hogy hatalmas lábnyomokat hagyj magad után amerre csak jársz? Jó hír, hogy nem kell otthon ülnöd ehhez. Elég, ha odafigyelsz, hová mivel közlekedsz, vagy hogy hányan utaztok egy-egy járművel egyszerre. Néhány riportot találsz a rádióműsoroknál a közlekedésről is, de itt is olvashatsz érdekességeket a témáról.

Ha utazni vágysz, keresd Oszkárt!

Beküldve: Zöld közlekedés.

Ismered Oszkárt? Na, nem a nagydumás ajakoshalra gondolunk a Cápamese Bálnamosójából. Oszkár egy szuper kezdeményezés, mely néhány (abban az időben még) egyetemista fejéből pattant ki néhány éve, majd rövid időn belül országos ismertségre tett szert a gyorsan, olcsóbban és környezettudatosan utazni vágyók között.

Ha szüleiddel utaznátok valahova, de nincs éppen busz az adott helyre és időpontban, mindenképp vessetek egy pillantást a www.oszkar.com-ra, hátha találtok egy épp úticélotok felé tartó autóst, akihez csatlakozhattok utasként. Mi is ez az oldal?

{saudioplayer}47.mp3{/saudioplayer}

Lassan járj, tovább élsz!

Beküldve: Zöld közlekedés.

Kicsit viccesebb így a közmondás, de ha jól belegondolunk a mai rohanó világban állandóan kapkodunk, sietünk nem nagyon tudunk egymásra figyelni. Közlekedni bizony sokszor stresszel jár, és még az egészségünkre is rámehet. Gondolom te is sietsz minden reggel az iskolába, nehogy lemaradj valamiről. :)
Szekérrel manapság már igen kevesen járnak Magyarországon, úgy mint a képen. De közlekedni a szóban érdemes a "köz" szótag jelentésére összpontosítani, és rögvest megértjük, hogy ez pedig élvezetes lenne. Miért?

Két kerékkel az erdőben is!

Beküldve: Zöld közlekedés.

altSzeretsz biciklizni? Próbáltad már az erdei biciklitúrát? Itt a jó idő, vedd elő a kerékpárt! Csábítsd el a családod, hogy mindannyian a saját bőrötökön érezzétek, mennyire klassz az erdő, a hegy, a mozgás pihentető öröme! Mindenképp pattanjatok bringára, és tekeregjetek a tisztább környezetért! 

László Jánossal, a Magyar Kerékpárosklub vezetőjével beszélgetett riporterünk a biciklizés szépségeiről, fontosságáról. Hallgasd meg májusi adásunkat, amelyben beszámol vértesi biciklis kalandjáról a mókussal és a dzsipes erdésszel!

A lejátszás gombra kattintva hallgathatod meg a májusi adást:

 {saudioplayer}10.mp3{/saudioplayer}

Tekerj a suliba!

Beküldve: Zöld közlekedés.

Drótszamár, canga, vasló, bicaj, bringa, bicikli, kerékpár! Mennyi név egy egyszerű közlekedési eszköznek! Neked van? Előkerült már a téli pihenő után? Szeretnél bringával suliba menni, ahogy a többiek, de a szüleid nem kimondottan támogatják az ötletet?  Ha kíváncsi vagy, hogyan veheted rá anyut, aput, hogy elengedjenek, és hogy ők is megbarátkozzanak a kerekezéssel, itt találod a segítséget!

 A városi légszennyezettségért legnagyobb részben a közlekedés során keletkező kipufogógáz a felelős. A káros anyagok pedig sok-sok súlyos betegséget okoznak gyereknek, felnőttnek egyaránt. Májusi riportunkból kiderül, mit tesz a Levegő Munkacsoport azért, hogy környezetkímélő közlekedési eszközöket használjunk. Katt!

{saudioplayer}09.mp3{/saudioplayer}

Kövess minket!