header

Megújuló energia

Sok mindenből lehet energiát nyerni. Manapság mégis legnagyobb részben úgynevezett fosszilis energiahordozókból, szénből, kőolajból, földgázból nyerünk energiát. Ezek a nyersanyagok évmilliók alatt alakultak ki és halmozódtak fel a földfelszín alatt. Ahhoz, hogy hozzájuk férjünk és energiává alakíthassuk őket sokszor szó szerint hegyeket kell megmozgatni. Bányászni, kutakat fúrni. Ahhoz pedig, hogy áram, hőenergia vagy mozgási energia legyen belőlük, el kell őket égetni. E folyamat során viszont káros, üvegházhatású gázokat (pl. széndioxidot, metánt és másokat) juttatunk a levegőbe.

A megújuló energiaforrások olyan erőforrások, amelyek folyamatosan rendelkezésünkre állnak, mivel újratermelődnek. A Nap még pesszimsta becslések szerint is nagyon-nagyon sok évig fogja melegíteni a bolygónkat, a szél is és a víz is rendelkezésünkre áll majd, illetve a Föld hője és egyes növények (fa és más energianövények) energiái is időről időre újratermelődnek. A megújuló energiaforrások erejének befogásához egyszerűbb (vízimalom, szélmalom) és bonyolultabb (napelem, napkollektor, szélerőmű, hullámerőmű) technológia ugyan szükséges, de energiatermelés közben már a fosszilis energiahordozókhoz képest kis mértékben befolyásolják károsan a környezetet. 

Földkerülés 80 liter üzemanyaggal?

Beküldve: Megújuló energia.

Néhány napja, 2011. szeptember 11-én indult útjára két magyar vitorlázó az Adriáról, hogy 25 ezer tengeri mérföldet, vagyis kb. 45 750 km-t tegyenek meg a Föld körül. Ilyen már volt, mondhatod.

De ez a világraszóló kaland mégis más, mint amikről eddig hallhattunk. Ugyanis a két hajós, Blaskovich Ákos és Csák Attila ezt a hosszú utat kevesebb, mint 80 liter biodízel felhasználásával szeretné megtenni. Első hallásra mégiscsak nagy kihívásnak tűnik, nem?

Miből gondolják, hogy ennyi üzemanyag elég lesz?

Kövess minket!