header

HULLADÉKCSÖKKENTŐ

Ebben a menüpontban megismerkedhetsz a hulladékmegelőzés fortélyaival, a különböző hulladéktípusokkal, és megtudhatod, hogyan lehet őket újrahasznosítani!

*** Kinek a hulladéka zöldebb? Jelentkezz "szemétcsökkentő" felhívásunkra! ***

Mielőtt belekezdenénk a guberálásba, olvasd el, miért fontos a hulladékra odafigyelni, és hogyan különböztethető meg a hulladék a szeméttől!

Minden hulladék szemét?

Szemétnek azokat az emberi tevékenység által előállított anyagokat nevezzük, amikre nincs már szükségünk. Ezeket nem tudjuk, és nem is szeretnénk a továbbiakban használni, felhasználni semmire sem. Általában szemétbe dobjuk a banán héját és az almacsutkát. Az elkopott, szétszakadt ruhát sem sajnáljuk, lehet venni másikat. A csomagolófólia sem jó már semmire azután, hogy a legújabb játékunkat bebugyolálva a hívogató, csalogató funkcióját betöltötte. A kiürült joghurtos dobozra sincs már szükség, sem az ásványvizes flakonra. Ezek mehetnek a szemeteskukába!

De biztos, hogy ez jó így?! Ez valóban mind szemét, ami már semmire sem jó? Ezzel meg  lenne oldva a szemétkérdés?

Mégis mi történne, ha a szemetesbe dobnánk mindent, ami első pillantásra feleslegesnek tűnik? A család heti  szemétfelelőse a fejenként napi 1 kg-nyi szemetünket rendszeresen kicipelné a konténerhez. Onnan a kukásautó a szeméttelepre szállítaná a szemétcsomagot. Ott sok ezerszer annyi hasonló csomaggal együtt elégetnék, vagy beledöngölnék egy nagy, földbe ásott medencébe. Ezt pedig ha betelt, betemetnék földdel, növényeket ültetnének felé. Ez jó, gondolhatnánk, hiszen így eltűnik a szemét, megszabadulunk a felesleges holmiktól! De valójában csak elnapoljuk a hulladék eltűntetését.
 
Hiszen a műanyag, az üveg, az alumínium, de még a papír is nagyon hosszú idő alatt bomlik el. Addig pedig akár szennyező anyagokat is juttatnak a földbe, a levegőbe, a vizekbe. Nem is beszélve arról, mi lesz, ha már nem lesz több hely a Földön a szeméttelepeknek! Ezt talán nem kell, hogy megvárjuk!
 
A hulladék is olyan anyag, ami  aktuális formájában eredeti szerepét már nem feltétlenül tudja betölteni. De a kidobásra ítélt anyagok jelentős része még javítható, vagy újrahasználva, újrafeldolgozva új dolgok előállítására még jó lehet. Az ipar számára drága és hasznos nyersanyagok ezek. Sőt akár otthon is újra lehet hasznosítani rengeteg dolgot.
 
Az üvegpalack, a befőttes üveg például sokszor újratölthető, visszaváltható. Kifestve, vázaként vagy ceruzatartóként akár ajándékba is adhatjuk. A teleírt lapokból, a tojástartó dobozból szelektív gyűjtés után készülhet még füzet, akár bútor is, és mi is könnyen meríthetünk belőlük különleges papírokat kis szülői segítséggel. A pillepalack anyagából lehet újra csomagoló anyag, sőt polár pulóver vagy takaró is! Tehát ezek nem haszontalan anyagok, nem nevezhetjük őket szemétnek!

Mi tehát a megoldás? Figyeljünk oda a később szemétté váló anyagok, eszközök használatára, ne vegyünk (vagy lehetőleg minél kevesebbet) olyan dolgokat, amik részben vagy egészben, rövid használat után a szemétben végzik. Ha mégis keletkezik valamennyi hulladék, ne dobjuk ki azt, ami nem szemét! Gondolkodjunk! Ami újrahasznosítható, azt gyűjtsük külön, szelektíven, vigyük el a hulladékszigetekre vagy a hulladékudvarokba! Tegyük a helyükre a dolgokat!


További segédanyagok (nemcsak) tanároknak:

Belefulladunk? oktatócsomag - a HuMuSz kiadványa
Hulladékos ABC - letölthető kiadvány a HuMuSztól
Mindennapi szemét-ségeink - az E-misszió Egyesület kiadványa
A hulladék nem szemét - óraterv 7-9 éves gyerekek foglalkozásához
Hulladék - 8 foglalkozás - Sulinet Tudásbázis, digitális tananyagok

A menüpont létrehozását támogatta:
  Zöld Forrás Alap

Kövess minket!