header

VÍZCSÖKKENTŐ

Gondolkodtál már azon, hogy csökkentsd a vízlábnyomod? Hallottál már erről a fogalomról? Ha nem, akkor gyorsan olvasd el egy korábbi cikkünket, légy naprakész ebben a témában is!

Köztudott, hogy testünk közel 70%-a víz - ezért is hallod olyan sokszor, hogy szervezeted megfelelő működéséhez elengedhetetlen a rendszeres folyadékpótlás (átlag napi 1,5 - 2 liter, de ez a szám azért erősen kor és egyénfüggő). Emellett biztosan arról is hallottál már, hogy Földünk háromnegyedét víz alkotja, s ezért is nevezzük kék bolygónak. De vajon azzal tisztában vagy-e azzal, hogy ennek a vízmennyiségnek csupán 3%-a édesvíz, a többi az óceánokban és a tengerekben található?

Hogy könnyebb legyen elképzelni, nézz csak a képre, megtalálod a vizet? ( Figyelmesen kell nézni, olyan apró.) Ugye milyen pici? Az édesvízmennyiség jelentős része a sarki jégtakaróban található, így csak nagyon kevés hányada marad nekünk, embereknek. Amit mi felhasználhatunk, az döntően a felszín és felszín alatti vizeinkben rejlik.

Sajnos a természetes körforgás a mohó és pazarló társadalomnak nem biztosít elegendő vizet, így sok ország lakosai szenvednek vízhiánytól. Tudod, nem csak az tartozik a vízfogyasztáshoz, amit te és a családod minden nap használ, hanem az is, amit például a mezőgazdaság igényel az állatok etetésére, a növények locsolására stb. Ezt a "rejtett" vizet nevezik virtuális víznek, melyről már szintén olvashattál oldalunkon.

Most már te is láthatod, hogy milyen fontos a tudatos vízfogyasztás, hiszen közös érdeke kicsinek és nagynak, hogy feleslegesen ne pazarolja azt, aminek a létünket köszönhetjük. 

Hogyan takarékoskodj a vízzel? Ehhez adunk ebben a menüpontban ötleteket, és természetesen szívesen vesszük, ha megírod saját tippjeidet! ;)

Hasznos link a Föld édesvízkészletéről.

Interaktív térkép, melyen megnézheted, hol, mennyi felszín alatti víz található.

 

Kövess minket!