header

Használati cikkek

Használati cikkek

Beküldve: Hulladékmegelőzés.

A tárgyaink, ruháink, használati eszközeink előállítása rengeteg energiát és vizet igényel. A lecserélésük sem olcsó mulatság. És ha ez nem elég, akkor arról még nem is beszéltünk, mi lesz a műanyag játékokkal, a kinőtt cipőkkel, az elektronikus kütyükkel, ha a szemétdombra kerülnek. Kevés tárgyunk készült lebomló anyagokból, így sokáig növelik a szeméthegyeket. Pedig lehet, hogy más még örülhet nekik. Vagy akár még nekünk is szerezhetnek új élményeket.

Mi kerül a kosárba?

Vásároljatok tartós, jó minőségű termékeket! - Ezek picit lehet, hogy első ránézésre drágábbnak tűnnek, de ritkábban kell őket cserélni, nem mennek olyan hamar tönkre, vagyis hosszú távon ezekkel is spóroltok! A szervizhálózattal ellátott, garanciával rendelkező készülékek javítása is olcsóbb, mint ha le kellene cserélni őket, és a veszélyes hulladékból is kevesebb keletkezik!

Keresétek az újrahasznosítottat! - Ha van rá lehetőség válasszatok olyan termékeket, amelyek újrahasznosított anyagból készülnek! Ezzel jelezhetitek a termelők és a kereskedők felé, hogy ezek elérhetősége a vásárlók számára is fontos!

Nem kell mindent kidobni!

Csereberélj vagy adományozz! - Ha meguntad a játékaid, ruháid, iskolatáskád, kinőtted a gyerekágyat és a nagykabátod, ne dobjátok ki, másnak még jó lehet! Számos fórumon meg lehet hirdetni a megunt, de használható tárgyakat, ahol a dolgok ingyen cserélnek gazdát. Bolhapiacon, használt cikk üzletekben is érdemes körülnézni, mert olcsóbban lehet vásárolni, és egyedibb dolgokat találhattok, ami biztosan nem jön szembe második példányban az utcán. Az országos hálózattal rendelkező karitatív szervezetek (pl. a Vöröskereszt, Máltai Szeretetszolgálat) pedig szívesen juttatják el a rászorulókhoz az adományokat. Az iskolában is szervezhettek cserebazárt, jó móka lehet!

Javítsátok, javíttassátok meg, ha elromlik valami! - A lekopott sarok, a törött cipőtalp, a kiszakadt cipzár, az elromlott mosógép, de még az esernyő is javítható. Érdemes felkeresni a helyi ezermestereket, szervizeket, mert a javítás sokszor olcsóbb, mint az új, ráadásul a kidobástól is megmenekülnek a tárgyak!

Használjátok újra! - A kinőtt kedvenc pólód átváltoztatható a kedvenc táskáddá egy kis ügyességgel. Rengeteg dolog nyerhet új funkciót a lakásban! Legyetek kreatívak, újítsatok fel vagy alakítsátok újra a dolgokat!

Új cuccok a suliba?

Iskolatáska, tolltartó, tesizsák, tisztasági csomag, mappa, radír, hegyező, színescerka, órarend... - Ha minden évben a legújabb stílusú, formájú, mintájú cuccra cserélnéd az előző évi iskolai eszközeidet, ne csak a családi kasszára gondolj, hanem a környezetre is! Válasszatok a szüleiddek olyan eszközöket, amik tartósak, esetleg át lehet őket alakítani, lehet javítani! Ha még tökéletesen használható a tavaly előtti táska, akkor miért kerülne a szemétbe vagy a szekrény aljába? Ha kicsit meguntad a tolltartód, javítsd fel, fesd át, matricázd, készíts rá cipzárhúzót! Tuti, hogy a tied lesz a legegyedibb és legtrendibb a suliban! Órarendet pedig szintén rajzolhatsz magadnak maradék kartonra!

Vigyázz a dolgaidra! - Óvd a cuccaid, vigyázz rájuk, hogy sokáig használhasd őket! Ha már kinőtted a barbis/dinoszauruszos táskát, és van kisebb tesód, hadd használja tovább ő, ha szeretné! Ezzel a húzással megint csökkenhet a szemét mennyisége!

 


A menüpont létrehozását támogatta:
  Zöld Forrás Alap

Kövess minket!