header

Papír

Papír

Beküldve: Hulladékmegelőzés.

A hétköznapok során és az iskolában talán a papírhulladék az, amiből a legnagyobb mennyiség keletkezik. Rajzolunk rá, olvasunk belőle, fogalmazást és vázlatot írunk rá. Aztán hosszabb-rövidebb idő után dobjuk a kukába. Pedig minden egyes füzet és könyv előállítása rengeteg energiába, vízbe és fába kerül. Mondunk néhány ötletet, hogyan spórolj a papírral!

Iskolai papír-helyzethelyzet

Válaszd az újrapapírt! - A legtöbb iskolában szükséges papírárúból már találhatsz újrahasznosított anyagból készültet. Választhatsz ilyen füzetet, noteszt, nyomtatópapírt, mappát, de akár részben papírból készült tollat is, sőt az íróasztalod és a könyvespolcod is lehet újrahasznosított papírból!

Írd tele! - Írd tele a füzeteidet, nem baj, ha a felénél tartasz tanév végén! Legtöbbször úgyis onnan folytatódik a tananyag, ahol előző évben abba maradt, könnyebb lesz felvenni a fonalat a tanév elején, és később is könnyebben találod meg, mi után mi jön! A röpdolgozatot írjátok "saláta" papírra, olyan lapokra, amik egyik oldalára már nyomtattak vagy írtak valamit, használjátok a lapnak mindkét oldalát!

Kölcsönözd! Add tovább! - A legtöbb tankönyv, kivéve a munkafüzeteket, az alsóbb évfolyamosok számára ugyanúgy használható, ha vigyázol rá, ezért, ha ugyanaz a könyv kell a tesódnak vagy a szomszéd srácnak, addjátok tovább a könyveket! Elég lesz a kisebb könyvespolc, megoszthatjátok a költségeket és kevesebb lesz a szemét! Amit lehet, kölcsönözd könyvtárból, így nem kell mindent megvenni sem!

Mibe csomagold a könyveid? - Nem biztos, hogy szükséges a legdrágább, legcsicsásabb csomagolópapírt választani a könyveidnek, füzeteidnek! Annak az előállítása során ugyanis rengeteg plusz vegyi anyagot használnak fel, ami szennyezi a környezetet, ráadásul ugyanúgy elkopik a díszes papír is, mint ha egy újrapapírból készült háztartási csomagolót használtál volna a célra. Arra ráadásul még rajzolni is jobban lehet! Csomagolhatsz egyébként a kedvenc zenekarod poszterébe, a szülinapi ajándékod papírjába is!

 


A menüpont létrehozását támogatta:
  Zöld Forrás Alap

 

 

Kövess minket!