header

Mi a veszélyes hulladék?

Mik lehetnek veszélyes hulladékok?

Beküldve: Veszélyes hulladék.

A háztartási vegyszerek, tisztítószerek, festékanyagok, piperecikkek, az elhasznált sütőolaj, autóápolási és karbantartási maradványok, elektromos eszközök, gyógyszerek, növényvédő-, rovarirtószerek mindegyike tartalmaz egészségre káros anyagokat, ezért ezek veszélyes hulladéknak minősülnek. Lássuk ezeket külön-külön!

Vegyszerek: festékek, oldószerek, tisztítószerek, mosószerek stb.

Ezeknek az anyagoknak a többsége a szennyvízzel jut ki a lakásokból, ezért ezek egy részének kezelése a szennyvíztelepekre hárul. Viszont nagy részük csomagolása is veszélyes hulladék, amit nem szabad a kukába dobni. A festékes tubusok, dobozok nem kerülhetnek a szelektívbe sem, mert maradék festéktartalmuk miatt szennyezik a hulladékot. Az aeroszolos palackok pedig gáz tartalmuk miatt jelenthetnek veszélyt a lerakáskor és az égetéskor is. Gondolj például a hajlakk vagy a szórófejes festék dobozára, amin fel is tüntetik, mit nem szabad csinálni ezekkel a flakonokkal. A tisztítószerekkel és a piperecikkekkel kapcsolatban a megelőzésé lehet a főszerep. Használd őket mértékkel, vagy váltsd ki természetes anyagok használatával. Például vízkőoldásra nem szükséges erős sósavat használni, hiszen nagyon hatékonyan tüntethetjük el a vízkövet ha szódabikarbónával dörzsöljük, aztán kevés ecetet öntünk rá. Ez a két anyag egyébként igen sok mindenre jó még. A szódabikarbóna folttisztításra, fogmosásra, arcápolásra és akár pezsgő fürdőgolyó készítéséhez is használható. Az ecettel fertőtleníthetünk de kiválthatjuk az öblítőt is. A mosáshoz használhatunk mosószappant vagy mosószódát vagy mosódiót is, amely kíméletesen tisztítja meg a ruhákat.

Elhasznált sütőolaj:

A sütőolajokat nem célszerű sokszor újra melegíteni, mert rákkeltő anyagok keletkeznek bennük. Viszont a sok sütőolaj sok veszélyt jelent akkor is, ha a lefolyóba vagy a kukába kerül. A vizekbe kerülve az olaj gátolja az élőlények oxigénfelvételét, de a napsugarak vízbejutását is megakadályozza. A háztartási zsiradék szelektív gyűjtése könnyen megoldható, mivel egyszerűen egy jól záródó üvegbe öntve az összegyűjtött kisebb-nagyobb mennyiséget le lehet adni a hulladékudvarokban vagy egyes benzinkutakon. Az így összegyűlt olajat ülepítés után újra tudják hasznosítani üzemanyag készítésre, állati takarmányozásra, aszfaltépítésre vagy a vegyiparban pl. szappan gyártására. Az olaj kapcsán is fontos viszont odafigyelni a megelőzésre, a bő olajban sütés helyett egészségesebb is, ha pl. kevés zsiradékkal tepsiben készül a sültkrumpli vagy a fasírt!

Gyógyszermaradékok:

A lejárt szavatosságú gyógyszerek a háztartási hulladékba, onnan pedig a szeméttelepre kerülve szintén súlyosan szennyezőek. Semmiképpen sem szabad őket a szemetesbe dobni vagy a lefolyón leengedni. A fel nem használt pirulákat, kapszulákat bármelyik gyógyszertárban kötelesek átvenni díjmentesen, mivel 2005 óta a visszagyűjtésükről és kezelésükről a gyógyszergyárak gondoskodnak!

Használt szárazelemek:

Manapság az országban keletkező körülbelül 2 ezer tonna szárazelemnek csupán néhány százaléka kerül a szelektív gyűjtőkbe, pedig a használt elemek gyűjtésére sok-sok helyen találhatsz te is konténereket. Sok iskolában vannak gyűjtődobozok, de ma már az elemeket árusító üzletekben is kötelező az elemgyűjtők elhelyezése. Fontos viszont tudni, hogy a szintén veszélyes hulladéknak számító elemek újrahasznosítása ma még egyáltalán nem megoldott, és ezeket csupán lerakókon tudják biztonságosan kezelni, ami csupán átmeneti megoldás. Ezért fontos odafigyelni arra, hogy minél kevesebbet használjunk belőlük! Energiatakarékossággal, megújuló energiávíl működő eszközökkel például jól kilehet ezeket váltani. Van már dinamóval tölthető zseblámpa, napelemes játékautó vagy számológép, amihez egyáltalán nincs szükség elemekre. A hulladék csökkentését segítheti az is, ha az egyszer használatos elemek helyett tölthető akkumulátorokat vásárolunk, amik a hálózati áramról újratölthetőek és sokkal hosszabb élettartalmúak.

Elektronikai hulladékok

Fénycsövek, izzók

Növényvédő szerek, rovarölőszerek


A menüpont létrehozását támogatta:
  Zöld Forrás Alap

Kövess minket!