header

Hogyan gyűjtsd?

Mi legyen a veszélyes hulladékkal?

Beküldve: Veszélyes hulladék.

A veszélyes hulladékot külön kell tárolni, biztonságosan elkülönítve, hogy elkerüljük környezet szennyezését. Miután az ártalmas összetevőket tartalmazó anyagok, eszközök feleslegessé váltak, az otthoni tárolásuk már nem megoldható, valahová tehát kerülniük kell. De ezek veszélyes hulladéknak minősülnek, ezért nem szabad őket a háztartási hulladék közé dobni, a lefolyóba engedni. Na de mit lehet velük csinálni?

Először is az a legfontosabb, hogy ezeket soha ne dobjuk a kommunális hulladékba, mert jelentős mennyiségű szemetet képesek ezek az anyagok szennyezetté tenni. Ezeket sokkal körültekintőbben kell kezelni, mint a hagyományos hulladékot, hogy ne váljanak az emberre és a környezetre nézve veszélyessé. Ne is öntsük őket a lefolyóba, mert a szennyvizek tisztítását is ellehetetlenítik, ezáltal az ivóvízkészletet is veszélyeztethetik.

A legfontosabb ezeknél az anyagoknál is a megelőzés! Igyekezetek otthon mindent megtenni, hogy a lehető legkevesebb ilyen dolgot kelljen kidobni. Bánjatok takarékosabb a vegyszerekkel, a sütőolajjal, az alkáli elemekkel, lehetőleg helyettesítsétek őket környezetbarát módon! (Egy-egy tippet olvashatsz az egyes hulladékfajtáknál!)

A veszélyes hulladékok többsége leadható a lakossági hulladékudvarokban, de sok településen a lomtalanítások alkalmával (esetleg máskor is) tartanak gyűjtéseket, ahová szintén el lehet vinni ezeket. A törvényi szabályozás ma már azt is lehetővé teszi, hogy a használt elektronikai berendezéseket az üzletek az új eszközöket vásárlóktól díjmentesen átvegyék, elszállítsák! Ezektől az átvevőktől a veszélyes hulladékok ártalmatlanítás céljából kerülhetnek kimondottan erre a célra nagy körültekintéssel létrehozott lerakókba, speciális égetőkbe, de az egyes anyagokat újra is hasznosítja az ipar.

 


A menüpont létrehozását támogatta:
  Zöld Forrás Alap

Kövess minket!