header

Világítás

Világítás

Beküldve: Energiacsökkentő.

A fény nélkülözhetetlen az élethez. A napfényből nyerünk D vitamint, amitől erősebbek lesznek a csontjaink, fény nélkül nem látjuk a színeket, sőt egészen sötétben semmit sem. A növények pedig egyenesen "táplálkoznak" a fénnyel. Már hosszú ideje nem jövünk zavarba, ha besötétedik. Csak felkapcsoljuk a lámpát, hogy bármikor, bárhol legyen elég fény. Persze, ha nem a nap süt, akkor valamilyen más erőforrásra van szükségünk, hogy világosságot gyártsunk. Bár a világítás a háztartás teljes energiafelhasználásának "csak" néhány százalékáért felelős, azért itt is érdemes figyelni, és megfogadni néhány tippet. Hiszen ismerjük a mondást: "sok kicsi..."
  • Használd ki a természetes fényt! A fényigényes feladatokat érdemes nappalra időzíteni, így kevesebbet kell lámpát égetni.
  • Az előszobába elég kevesebb fény, tévénézéshez szintén elég a szerény háttérvilágítás, ami kevesebbet fogyaszt. A nagyobb fényerejű lámpákra, erősebb megvilágításra az olvasósarokban, az íróasztalnál vagy a konyhapulton van szükség.
  • Olvasáshoz irányítható fényű olvasólámpát érdemes használni, amivel oda és annyit világíthatsz ahova és amennyit kell!
  • A lakás berendezésével is spórolhattok áramot. Ha az íróasztal és az olvasófotel az ablak közelébe kerül, kevesebbet kell majd világítani. A világos színűre festett falú szobák fényesebbnek tűnnek, a sötét falfestés vagy tapéta viszont elnyeli a fényt. Tükrökkel pedig egy sötétebb szobába is "be lehet vezetni" a napsütést.
  • Azokban a helyiségekben, ahol kisebb-nagyobb megszakításokkal töltötök több időt, nem kell ki-bekapcsolni a lámpát. A gyakori felkattintás csökkenti az izzók élettartamát. Persze ettől még ha hosszabb időre elhagyod a szobát, még mindig a villany lekapcsolása a takarékos megoldás.
  • A családi vacsorához, az esti beszélgetéshez gyújtsatok gyertyát, és kapcsoljátok le a villanyt. Ugye, hogy hangulatos?
  • Ha kirándulsz vagy sötétedés után bringázol, érdemes dinamós zseblámpát és biciklilámpát használni. Ezekhez nem kell elem, hiszen a mozgási energiát alakítják árammá.
  • Az egyszerűbb energiatakarékos égők is már 75%-kal kevesebb energiát fogyasztanak ugyanannyi fény előállításához, mint a normál izzók. A hagyományos villanykörték ugyanis kis hatásfokkal alakítják fénnyé az áramot. A felhasznált energia 98%-át ugyanis hővé alakítják át. 

Hasznos oldalak, rádióműsoraink:

- Határ a csillagos ég - Mi köze a csillagokhoz a világításnak?
- A Föld óráján sötétbe borulnak a városok - Rádióműsor a Föld órájáról
- A fény mint szennyező - Zöld tantárgyak, biológia

Kövess minket!