header

Energiacsökkentő

Fűtés, hűtés

Beküldve: Energiacsökkentő.

Otthon a legtöbb energiát télen fűtésre, nyáron hűtésre használjuk el, összesen 70-75%-ot. Persze a hidegebb hónapokban a benti melegre szükség van, így a nagyját nem tudjuk megúszni. No, de biztos, hogy nem szökik el a kelleténél több energia, ha nem figyelünk eléggé a hőmérsékletekre?

Szabadidő

Beküldve: Energiacsökkentő.

Egy 24 órás napból átlagban 8 órányi szabadidőnk van. Természetesen ez alatt is energiát használunk. Például ha általában tévézünk, számítógépezünk, más kütyükkel foglalatoskodunk a szabadidőnkben, akkor az otthon elhasznált összes energia 5-6%-át fordítjuk erre.

Vásárlás

Beküldve: Energiacsökkentő.

Minden étel, ruha, tárgy előállításához rengeteg energiát és vizet használnak fel a készítői, ezért akkor is energiát takarítasz meg, ha figyelsz arra mit, hol, és miért veszel meg. Ugyan te nem fogod feltétlenül közvetlenül azonnal érzékelni a takarékos vásálás eredményét az energiafogyasztásban, a zsebpénzeden meglátszik majd. Ráadásul mivel a pénzeddel szavazol, hosszú távon a termelő cégek felé közvetítheted választásaiddal, mit vársz el tőlük, hogy ők mit tegyenek másképp a környezet védelme érdekében.

Így vásárolhatsz tudatosan:

Világítás

Beküldve: Energiacsökkentő.

A fény nélkülözhetetlen az élethez. A napfényből nyerünk D vitamint, amitől erősebbek lesznek a csontjaink, fény nélkül nem látjuk a színeket, sőt egészen sötétben semmit sem. A növények pedig egyenesen "táplálkoznak" a fénnyel. Már hosszú ideje nem jövünk zavarba, ha besötétedik. Csak felkapcsoljuk a lámpát, hogy bármikor, bárhol legyen elég fény. Persze, ha nem a nap süt, akkor valamilyen más erőforrásra van szükségünk, hogy világosságot gyártsunk. Bár a világítás a háztartás teljes energiafelhasználásának "csak" néhány százalékáért felelős, azért itt is érdemes figyelni, és megfogadni néhány tippet. Hiszen ismerjük a mondást: "sok kicsi..."

Víz

Beküldve: Energiacsökkentő.

Mi köze a víznek az enregiához? Több, mint gondolnád! A víz is energiaforrás, hiszen az élet működéséhez nélkülözhetetlen. Kell közvetlenül a testünknek, kell a növényeknek, az állatoknak. Kell az élelmünk előállításához és a használati eszközeink gyártásához.

Használunk belőle hideget, meleget. A csövekben való szállításához, a melegítéséhez, akár palackozásához, a tisztításához rengeteg energia kell.

Emellett vízből sincs korlátlan mennyiség.

Konyha

Beküldve: Energiacsökkentő.

A konyhában és az étkezéshez kapcsolódan fogyasztjuk el a háztartásban felhasznált energia 6%-át. A főzésre, a konyhai kisgépek használatára, a hűtő üzemeltetésére sok-sok energia megy el, jó nagy része ráadásul feleslegesen.

Szerencsére ez is egy olyan  terület, ahol a gyerekként is sokat tehetsz a pazarlás megakadályozására, még akkor is, ha nem te főzöl a konyhában. Néhány dologról te is gondoskodhatsz, másokra felhívhatod a szüleid figyelmét. Máris elárulunk néhány trükköt!

Közlekedés

Beküldve: Energiacsökkentő.

Nyaralni, nagyszülőkhöz, suliba, vásárolni, szórakozni menni közlekedve tudsz, és ehhez mindenképp energiára van szükség. Sokszor a saját tested termeli ezt, de van, hogy más erőforrások is kellenek. Az autózáshoz, a tömegközlekedéshez nem csak üzemanyagra van szükség, de a járművek gyártása és az úthálózatok kiépítése, karbantartása is rengeteg energiát és nyersanyagot igényel.

Persze közlekednünk kell. Nem tudunk mindent egyhelyben elintézni, megtanulni. De közlekedhetünk okosan. Adunk néhány ötletet, hogyan csökkentheted az energiafelhasználásod, míg A-ból B-be jutsz.

Kövess minket!