header

Zöld háztartás

Egészséges gumicukor?!

Beküldve: Zöld háztartás.

 Az első, saját készítésű gumicukrunkNem is gondolnátok, milyen egyszerű elkészíteni a gyerekek körében népszerű édességet, a gumicukrot. A csepeli Dominó Tanodásokkal megmutatjuk nektek!

Mielőtt nekilátnál az édesség elkészítéséhez:

Gondolod át, milyen idénygyümölcs van éppen porondon és készítsd abból a házi finomságot! Bármilyen gyümölcs leve alkalmas, préselés után. Tudod, a déli gyümölcsök nagyon sokat utaznak, míg ideérnek, így nem igazán környezettudatos alapanyagok.

Ha nincsen gyümölcsfacsaró, vagy centrikuga, akkor válaszd a 100%-os gyümölcslevet, vagy a szörpöt! Ekkor a gyümölcslé dobozát ne feledd a szelektív gyűjtőbe dobni vagy készíts belőle valami kreatív re-cuccot! De most már lássunk hozzá!

Hozzávalók/ eszközök

- jókedv
- 1,5-2 dl gyümölcslé (facsart, vagy 100%-os üdítő) vagy vízzel hígított szörp.
- 2 evőkanál zselatin
- 2-3 evőkanál méz vagy cukor. A mennyiség nagyban függ attól, milyen édesre szeretnéd készíteni. Ha egészségeset szeretnél, akkor a mézet ajánljuk!alt
- citromlé (ízlés szerint)
- szilikonforma, üres bonbonos doboz belső része vagy mélytányér.
- 2 edény, az egyik tűzre tehető legyen.
- evőkanál

Elkészítés:

1. Mérd ki a gyümölcslevet.
2. Keverd a gyümölcslé feléhez a zselatint, majd tedd félre.
3. Egy másik edényben kezdd el felmelegíteni a maradék gyümölcslevet, és folyamatosan keverd hozzá a zselatinos levet is. Fontos, hogy csak melegítsd, és ne forrald fel a gyümölcslevet, így a gyümölcs értékes összetevőit megőrzi, továbbá a zselatin forrás után nem zselésít!
4. Keverd bele (még mindig a tűzön) a mézet (vagy cukrot) és pár csepp citromlevet!
5. Öntsd formába és tedd 30 percre hűtőbe. Ha tányérra öntöd, dermedés után te alakíthatod a formát.
6. Készen is vagy! Ha nagyobb mennyiségben készítenél belőle, hűtőben 1-2 hétig is eláll.

Összehansolításként a bolti gumicukrok 5% gyümölcslevet tartalmaznak, a többi cukor, zselatin, pektin, glükóz, aroma és színezék... A házi gumicukor 100% gyümölcs, méz. Azaz, édes kis vitaminbomba!

Ugye milyen egyszerű? Mi kb. 20 perc alatt készültünk el két adaggal (szilva és almaléből) és alig 5 perc alatt tüntettük el! :)

Lehet, ezért fogyott el olyan gyorsan? :)

2014. december 13.

A program a KMOP-5.1.1/C-09-2f-2011-0003 azonosító számú, „Csepel kapuja szociális célú városrehabilitációs program” elnevezésű projekt Programalapjából, CSK-PA-2014-003-VII-01 azonosítószámon valósul meg.

alt

 

 

Kövess minket!