header

Zöld háztartás

Cserélj és gazdagodj!

Beküldve: Zöld háztartás.

forrás: newtoyoukids.com

Nemrég megkérdeztük, mit tesztek a kinőtt ruhákkal. A válaszolók majdnem fele rászorulóknak adja tovább ezeket a holmikat. Sokatoknál családon belül maradnak. A kisebbek hordják majd őket. Arra is szavaztatok néhányan, hogy ruhacserére viszitek ezeket a darabokat.

Azoknak, akik nem ismerik ezt az utóbbi a megoldást, segítünk egy kicsit. Hogy működik egy cserélde? Mi kell hozzá, hogy mi is szervezhessünk ilyen "házibulit"? Mit lehet még ruhán kívül cserélni? Olvass tovább!

Egyre több rendszeres ruhacserét szerveznek civil szervezetek, művelődési házak, sőt magánemberek is. Egy megadott időpontban összegyűlnek többen egy alkalmas helyen. Bedobják a közösbe a megunt, kinőtt, kifogyott, de jó állapotú, hordható ruháikat. Aztán új darabokkal mennek haza.

Ezeken a börzéken nem közvetlen csere történik. Vagyis nem a tulajdonosok cserélnek szemtől szembe egymás között. Olyan ez, mint egy turkáló, ahol nem az üzlet hozza a ruhákat, hanem a "vásárlók". Ugyan pénz általában nem, csak ruha cserél gazdát, ezeken a helyeken is van néhány szabály, amire érdemes odafigyelni, hogy mindenki számára sikerélmény legyen a cserebere. Mik ezek?

  forrás: modaperprincipianti.com
 • A cseréken nem látják szívesen a koszos, szakadt, kinyúlt, foltos, hordhatatlan darabokat. Ugye te se ilyenekre utazol? Azt vidd, amit te is szívesen felvennél más helyében.
 • Idényváltáskor előfordul, hogy a következő szezonra megfelelő ruhaneműt várnak a szervezők. Ilyenkor például csak tavaszi ruhák cserélnek gazdát.
 • Sok helyen kupont kapsz a behozott ruhákért. Ilyenkor annyi darabot vihetsz haza maximum, amennyit hoztál. Ez azért jó, mert így mindenkinek jut a  közösből. Se a kezed hazafelé, se a szekrényed otthon nem fog leszakadni, mert nem eshetsz túlzásba.
 • Sok olyan szervezés is van, ahol a megmaradt darabok jótékony célra mennek. Így ha szívesen jótékonykodsz, de új ruhákat is szeretnél olcsón, a kettőt össze is kapcsolhatod.
 • Ha hazavittél valamit, amiről kiderül, hogy mégsem a legmegfelelőbb, nem kell reklamálnod. Egyszerűen visszaviheted a következő cserére, és beválthatod alkalmasabb darabra. Ez egy örök garancia. :)

Praktikus még olyan öltözetben érkezni ezekre a rendezvényekre, amiben tudsz ruhákat próbálni. Általában van valamilyen próbafülkére hasonló megoldás, de ez nem 100%. Viszont leggyakrabban lányok vannak ezeken a helyeken, így legalább a fiúk előtt nem kell szégyenlősködni.

Hol cserélhetsz?

Figyeld a helyi civil szervezeteket, művházakat, általában ők szerveznek ilyeneket. A Facebookon korábban összegyűjtöttünk néhány budapesti lehetőséget. Itt találod őket!

Ha te is szívesen szerveznél cserét, akkor is van pár tippünk, mire lesz szükséged:

 • egy lakásra, helyiségre, ahol sokan elférnek - asztalok, ágyak, fotelek legyenek, ahová a ruhát pakolhatjátok
 • egy nagy tükör, hogy láthassátok, hogy állnak az új szerzemények
 • sok-sok barát, ismerős, kolléga, és az ő barátaik, ismerőseik, kollégáik, akiknek szíve vágya új ruhákra szert tenni
 • némi friss nasi, zöldség, gyümölcs, házi süti, limonádé az igazi közösségi élmény miatt
 • legyen egy terved, mi lesz a megmaradt darabokkal - ki viszi el, hová kerül, melyik szervezetnek adjátok, ha jótékonykodtok vele

Vigyázz, nagyon könnyen rákaphatsz a ruhacsere ízére. Ennek persze csak annyi mellékhatása lehet, hogy rengeteg pénzt spórolsz, mert alig kell ruhára költened. A szekrényedből előkerülhetnek olyan régi darabok, amikre már nem is emlékszel, de hirtelen újra megtetszenek.

Mit lehet még ruhán kívül cserélni?

Például könyveket, vetőmagot, szobanövényt, babaholmit, játékot, vagy bármi mást, amire szükséged lehet. De akár "szolgáltatást", szívességet is csereberélhetsz.

Egyikhez sem kell több, csak a nyitottságod!

Csereberére föl!

Más hasznos "csere"-oldalak:

- Oszkár Telekocsi - útitárskereső
- Szállás nemzetközi viszonylatban itt és itt

2013. március

Kövess minket!