header

Zöld háztartás

ModernNagyi praktikái

Beküldve: Zöld háztartás.

Ilyenkor karácsony előtt 25%-kal megnövekszik fogyasztásunk a szokásoshoz képest. Ha belegondolsz, ez azt is jelenti, hogy így sokkal több hulladék is keletkezik. E heti adásunkban B.Rózsás Erzsébet, egy igazi modern nagyi oszt meg velünk néhány ötletet, amivel nem csak az ünnepeinket, de a hétköznapjainkat is sokkal örömtelibbé és (nem mellesleg) környezetbarátabbá tehetjük.

{saudioplayer}46.mp3{/saudioplayer}

Modern nagyi már több mint két éve blogol, mert felnőtt gyerekei jól ismervén Erzsébet két kedvenc időtöltését az írást és a barkácsolást, karácsonyi ajándékként egy weboldalt készítettek hőn szeretett édesanyjuknak, hogy közkinccsé tehesse ötleteit.

Közben Erzsébet "nagyivá cseperedett", unokája született. A blog pedig egyre jobban gyarapodott, hiszen egy kisunoka jötte még egy kevésbé kreatív nagyit inspirál, egy alkotó kedvű nagyinak pedig egyenesen szárnyakat ad! Időközben növekedett a blog olvasottsága is, egyre többen kértek ezen keresztül tanácsot elképzeléseik megvalósításához, ModernNagyi pedig készséggel válaszolt a levelekre.

Az alkotások készítésével Erzsébet amellett, hogy szuper ajándékokat készít unokáinak, nem vesz meg feleslegesen semmit, és így rengeteg pénzt is megtakarít. Ha valaki saját maga készít karácsonyi ajándékokat, bábokat, fenyőfadíszeket, hihetetlenül nagy összeget tud félretenni. Erzsébet a modernnagyi .hu-t a nagymamáknak és a gyerekeknek szánja főként, hiszen se a gyerekeknek nincs sok pénzük, és a nagymamák is általában nyugdíjból élnek. De akik használják az oldalt, ennek ellenére tudnak ajándékokat készíteni, mások által limlomnak, vacaknak tartott tárgyakból. Erzsébet kedvencei a háztartásban folyamatosan gyűlő tojástartók, flakonok, kupakok, üres dobozok, melyeket még oly sok célra fel tudunk használni.

És most itt a karácsony, amikor mindannyian megajándékozunk valakit. Ilyenkor még több szemetet termelünk, ami ráadásul rengeteg energiával készült, és a kezelése is óriási energiafelhasználást igényel. Ezért különösen oda kell figyelnünk arra, hogy a a hulladék nagy részét a csomagolás teszi ki. ModernNagyi persze ezt is megoldja. Az otthoni kis dirib-darab rongyocskákat mutatós kis zsákká varrja össze, amit a családban eltesznek az elkövetkezendő karácsonyokra is. Így egyrészt nem kell venni drága csomagolóanyagot, másrészt nem kell kidobni sem a hulladékhegyeket növelve.

ModernNagyi honlapján szép társasjátékok is találhatók, melyeket Erzsébet saját kezűleg készített. Ezeket az unokáján „teszteli” és a családon. A kisunoka pedig bevonja a saját kis barátait, így a játékok elérik céljukat, sokan játszanak velük.

Sokunkban felmerül a kétely, hogy a saját magunk által készített ajándékoknak esetleg nem örül az ajándékozott annyira. Esetleg nem fogja becsülni az újrahasznosított anyagokból készült ajándékot, mert nem olyan csillogó, villogó, mint amit a játékboltban lehet venni. ModernNagyi ezzel kapcsolatban is megnyugtat bennünket:

- Gyerekként, szülőként és nagyszülőként is mondhatom, hogy igenis örömöt okoz az, ha ajándékot készítünk valakinek és ha ilyen ajándékot kapunk!

Még nincs késő, hogy te is alkoss valamit. Kreatívkodj, hiszen ezzel hatalmas örömet okozol, hiszen kifejezheted a törődésed, a figyelmességed. Emellett pedig még környezetbarát is lehetsz, hiszen újrahasznosítasz, megelőzöd a hulladékot, ezzel együtt pedig energiát is megtakarítasz!

Nézz szét például ModernNagyinál: www.modernnagyi.hu
Vagy keress ötleteket más blogokon. Esetleg csatlakozhatsz a Tárgy helyett élményt! kampányhoz is.

2012. december

Kövess minket!