header

Zöld háztartás

Kis kütyü, nagy kütyü

Beküldve: Zöld háztartás.

Ha december, akkor a hirdetések zöme a közelgő karácsonyt idézi. Ha elég ütős a reklám, akkor bizony sokan felkapjuk a fejünket, és még el is hisszük, hogy tényleg szükségünk van az adott termékre. Beszélgetőtársunk Hankó Gergely, az ÖKO-Pack Nonprofit Kft. képviselője mesél nekünk arról, ő hogyan képzeli a karácsonyt.

{saudioplayer}44.mp3{/saudioplayer}

A 21. század a fogyasztói társadalom kora. De könnyen beláthatjuk, hogy nem muszáj mindannyiunknak a kor szavára hallgatnunk. Például nem kell feltétlenül tárgyiasítanunk a karácsonyt. Az ünnep az egymással töltött időről, a barátokról, a családról kellene, hogy szóljon. Az ÖKO-Pack munkatársai amellett kardoskodnak, hogy a szeretetünket ne tárgyban fejezzük ki. Számos más módon szerezhetünk örömet.

Például kinyomtathatunk egy ajándékutalványt (vagy saját magunk rajzolhatunk egyet), és azt adjuk szeretteinknek. Ezt a különleges utalványt nem csecsebecsékre, hanem együtt töltött időre lehet beváltani. Ennek idejét és időtartamát az ajándékozó és az ajándékozott közösen is kitalálhatja, hogy még emlékezetesebb legyen az élmény.

A szeretet ünnepe nagyon sok családban átalakult a fogyasztás ünnepévé. Az egész évben megvásárolt dolgok és a hozzájuk tartozó csomagolóanyagok (majdani hulladékok) nagy része e néhány nap alatt kerül a családokhoz. Ha kicsit belegondolunk, beláthatjuk, hogy ez nem túl egészséges.

Hogyan lehet ezt megelőzni? Úgy, hogy tárgyak helyett élményeket ajándékozzunk karácsonykor. Hiszen az élmények soha nem romlanak el. Nem kell őket javíttatni, és örökre a mieink maradnak.

Ma sokan nem elégszenek meg az élményekkel. Tárgyakat szeretnének a fa alá. Kis kütyük, nagy kütyük szaporodnak ilyenkor minden családi házban.Mire kell ügyelni, ha nem tudunk ellenálni az új eszközöknek? A nagyszüleink idejében gyártott termékek egy egész emberöltőn keresztül kiszolgálták gazdáikat. Ma viszont már körültekintően megtervezik és tudatosan lecsökkentik a termékek elavulási idejét, hogy az újabb fejlesztésű termékekre legyen kereslet, ha a régiek tönkre mennek. Emiatt úgy gondolhatjuk, a néhány éve kiadott TV már nem nyújtja ugyanazt az élményt, mint a mai lapos készülékek. A gyártók azt sugallják, mindig meg kell venni a legújabbat, hogy ne maradjunk le. Ilyenkor érdemes átgondolni, tényleg szükségünk van-e az adott dologra. Tényleg kihasználjuk, vagy csak a hiúságunkat legyezgetjük azzal, hogy nekünk már van olyan? Érdemes ezen töprengeni egy kicsit.

Hiszen gyakran sokkal hasznosabb dolgokra is elkölthetnénk azt a pénzt, amit azért dobunk ki az ablakon, hogy loholjunk a trendek után. Vagy félre is tehetnénk, így több maradna a szüleink zsebében. A felnőttek rengeteget dolgoznak azért, hogy a család szükségleteit kielégítsék. Nem mindegy, hogy a gyerekek mire költik a pénzt. Ha például kevesebbet adunk ki elektronikai kütyükre, akkor lehet, hogy a szüleiknek a rengeteg munka helyett több szabadideje és energiája marad velünk játszani, beszélgetni, hétvégén kirándulni. Érdemes néha egy kicsit beleképzelnünk magunkat a helyükbe!

Van még egy ok, ami miatt figyelnünk kell arra, miből veszünk újat, kidobjuk-e az esetleg még használható régit. Ez a hulladék kérdése.

Az elektronikai cikkek hulladékká válásuk után két útra kerülhetnek. Az egyik a legális és jó út. Amikor helyi hulladékudvarban leadjuk ezeket a szerkezeteket, ahonnan bontókba szállítják őket, szakszerűen szétszerelik, majd anyagukban próbálják őket különféle módon újrahasznosítani. A nem legális rossz út pedig az, ha kidobjuk a szemétdombra az elromlott szerkezeteket. Ezeket gyakran nagy tanker hajókon Afrikába, Ázsiába szállítják, és ott sokszor gyerekek verik szét, és égetik el a fölösleges részeket. Ez nem csak a környezetre, de az ezzel foglalatoskodó gyerekek egészségére is roppant nagy veszélyt jelent.

Van-e olyan elektronikai cikk, ami nem annyira környezetszennyező?

Sajnos, ha őszinték vagyunk, azt kell mondanunk, hogy nincs. Vannak bár energiatakarékos berendezések, de minden elektronikai cikk óriási ökológiai hátizsákkal rendelkezik. A megoldás az lehet, hogy megpróbálunk másképp gondolkodni. Bár sokszor elhisszük, hogy mindenki a legújabb csilivili készüléken szeretné a zenéket hallgatni és telefonálni, de öszpontosítsunk, ne hagyjuk magunkat! Ne engedjük, hogy a reklám irányítson bennünket! Jobb, ha az okosság és a bölcsesség a fejünkben van, mintha csak a zsebünkben hordjuk egy telefon formájában. Elég ciki, ha valaki csak attól jófej, mert a szülei megvették neki a legújabb telefont!

Sok jó tippet találhatsz a hulladékhasznosításról és a környezetvédelemről a www.hulladekboltermek.hu oldalon, és elolvashatod korábbi cikkünket is az elektronikai hulladékokról!

Hasznos linkek:

2012. december

Kövess minket!