header

Zöld háztartás

Hogy a penész NE egye meg!

Beküldve: Zöld háztartás.

Most, hogy megkezdődött a fűtési szezon és már nem tartjuk nyitva huzamosabb ideig az ablakokat, gyakran megtapasztalhatjuk, hogy apróbb zöldesszürke, majd egyre terebélyesebb és sötétebb foltok jelennek meg a szoba egyes sarkaiban. 

Ezek a foltok a nemkívánatos penészgombák megtelepedését és elszaporodását jelzik. Miért hangsúlyozzuk, hogy nemkívánatosak ezek a gombák? Vannak olyanok is, amelyek hasznosak számunkra?

Ismeritek a tokaji aszút? Biztosan, hiszen hazánk egyik hírneves desszertbora, melyet a Tokaj-hegyaljai borvidéken készítenek. Az érett szőlőszemek közül kiválogatják a megaszúsodott szemeket (vagyis a Botrytis cinerea  gomba által megfertőzött szemeket) majd ezeket 1-2 napig áztatják azonos évjáratú mustban vagy borban. Ezután leszűrik és több éven keresztül érlelik. Az aszú érlelése fahordóban történik, a hordók pedig nemes pincepenésszel vastagon borított borospincékben állnak. Ha figyelmesen olvastátok a leírást, észrevehettétek, hogy az eljárás során két nemespenész faj is óriási szerepet játszott a borok királya, a tokaji aszú jellegzetes zamatának kialakulásában.

Sok alacsonyabb és magasabb rendű gomba segíti az embert. Nélkülük nem készülhetne sem kefir, sem a kéksajtok, sem a camembert. A penicillint is egy gombafajnak köszönhetjük, de a nagyipari citromsav gyártás is elképzelhetetlen lenne  néhány alacsonyab rendű gombafaj nélkül. 

A gombák a természet lebontó folyamataiban is óriási szerepet játszanak.

Miért nem örülünk mégsem, amikor megjelennek a penészfoltok a szoba falán? A lakásban elszaporodó gombák (különböző Aspergillum fajok, Fusarium-félék stb.) olyan mérgező anyagokat – úgynevezett mikotoxinokat – termelnek, melyek irritálhatják az arra érzékenyek nyálkahártyáját. Akár szemgyulladás, bőrgyulladás, szénanátha, fülgyulladás, asztma is kialakulhat.

Hol jelennek meg leginkább ezek a gombák és hogyan tudjuk elkerülni megjelenésüket?

A penészgombák a nedves helyet kedvelik, ezért leginkább a fürdőszoba csempéinek fugái között ill. a szobák hideg, nedves sarkaiban telepednek meg. 

A penészfoltok megjelenését leginkább a levegő páratartalmának alacsonyabb szinten tartásával előzhetjük meg, ami azt jelenti, hogy télen is viszonylag gyakran kell szellőztetnünk. A téli szellőztetés titka a gyorsaság. Ha gyorsan szellőztetünk, nem hűlnek ki a falak, nem jelentkezik akkora energiaveszteség mint ami hosszas szellőztetéskor keletkezne. 3-4 percre tárjunk ki minden ajtót, ablakot, hogy a kereszthuzat kivigye az elhasznált levegőt s helyette beömölhessen a kevesebb nedvességet tartalmazó friss kinti levegő. Ha van otthon páratartalmat is mérő digitális hőmérőtök, figyeljétek meg egy alkalommal, hogy a kezdeti – akár 60-70%-os – relatív páratartalom egy kiadós szellőztetés után akár 30%-nyit is csökkenhet.

A fürdőszobában zuhanyozás után használjunk gumis ablaklehúzót vagy száraz törlőrongyot a csempék vízmentesítésére, majd alaposan szellőztessünk ki.

A már megjelent penészt szódabikarbonás súrolással távolíthatjuk el a fugák közül. A falakat lemoshatjuk mosószódás oldattal. Egy liter meleg vízbe tegyünk egy evőkanál mosószódát, majd gumikesztűt húzva szivaccsal vagy ronggyal töröljük át a felületet. Emellett próbálkozhatunk a fal ecetes lemosásával is. Ma már  sokféle penészgátló, penészeltávolító szert kínálnak a boltokban, így lehetőség van ezek használatára is. Mindenképpen érdemes azonban egyszerűbb, környezetkímélőbb módszerekkel kezdenünk. A vegyszeres kezelést hagyjuk meg a felnőtteknek!

 Képek forrásai: itt és itt

Kövess minket!