header

Újrahasznosítás

Szelektálj!

Beküldve: Újrahasznosítás.

altA szelektív hulladékgyűjtés fogalmával már biztosan találkoztál. Ha más nem, tuti láttál már szelektív hulladékszigetet, színes kukákat. Októberi első riportunkban arról beszélgettünk, miért is fontos a szelektív hulladékgyűjtés, és hogyan lehet ezt otthon egyszerűen megoldani...                        {saudioplayer}15.mp3{/saudioplayer}

 A Klímanagykövetség két munkatársa, Zsargó Szilvia és Ferenczi Attila gyakorló szelektáló, hiszen mindketten külön gyűjtik a különböző hulladékokat otthon is. Kancsár Mónikának, az Öko-Pannon munkatársnak szintén van bevált módszere.  Hallgasd meg/olvasd el, miért fontos szerintük a szelektálás, és hogyan csinálják ők!

Szilvia szerint a hulladék szelektív gyűjtése csak a piramis csúcsa, hiszen a legfontosabb, hogy minimalizáljuk, megelőzzük a hulladék keletkezését, például a PET palackok helyett visszaváltható szódás szifonból oltsuk a szomjunkat.

„Tudni kell, hogy egy évben átlagosan egy ember olyan 50 kg körüli hulladékot termel” – meséli Attila. És ez csak egy ember hulladéka, de gondolj bele, mennyien élünk ebben az országban! Ha ez hulladék mind hulladéklerakóba vagy hulladékégetőbe kerülne, akkor gyorsan megtelnének a hulladéktelepek, és az égetők sem győznék mind megsemmisíteni. Ráadásul ezek a megoldások is szennyezik a környezetet.

Ezért fontos, hogy amit a hulladékból meg lehet menteni, gyűjtsük külön, hasznosítsuk újra, készüljenek belőle új termékek.

A hulladékmegelőzésre kell leginkább odafigyelnünk, de ha már otthon termelődik a hulladék, akkor azzal mi történjen?

Szilviáéknál például a papírt egy papírzacskóba gyűjtik, de a műanyagokat és a fémet is szelektálják. "Ritkán esik szó a szelektív gyűjtés kapcsán, a konyhai hulladékokról, mert az olyan büdi, meg undi, de közben egy nagyon-nagyon fontos része a hulladéknak, amit nagyon egyszerűen helyben újra lehet használni." A háztartási hulladék egyharmadát kitevő szerves hulladékok náluk kis dobozkába gyűlnek, vagyis komposztálnak is.

Vannak dolgok, amik a szelektálás folyamán a profikat is elgondolkodtatják. Az alap dolgokról, amilyen az újságpapír, a kólásdoboz, egyszerűen meg tudja állapítani, hová valóak, műanyag palackot pedig nagyon ritkán használ. Viszont gondban van a zsíros pizzás dobozzal, a csokis túrórudis papírral, mert sajnos ezekkel nehéz, hiszen nem mehetnek a szelektívbe. Szilvia szerint az lenne jó, ha tényleg mindent lehetne szelektálni!

Attila azt tapasztalta eddig, hogy a szelektív hulladékgyűjtés, csak egy kis odafigyelést igényel. Nem fontos hozzá külön edényzet, legfeljebb egy doboz a zöld hulladéknak. „Odafigyeléssel pedig hamar észreveszed azt, hogy sokkal kevesebb lesz a hulladékod.” A papír és a pillepalack gyűjtése egy idő után örömet is okoz szerinte. „Jó móka családilag, csapatban taposni a PET palackot, hogy minél kisebb helyre elférjen.”

Kancsár Mónika, az Öko-Pannon munkatársa is elmesélte, náluk milyen egyszerűen működik otthon a szelektív gyűjtés.

A háztartásukban három kuka van. Egy külön dobozba gyűjtik a hulladékudvarba kívánkozó dolgokat, pl. a használt olajat, a fénycsöveket, az elemeket. Amikor ez a doboz megtelik, akkor elviszik a hulladékudvarba, és leadják.

 A hasznosítható csomagolási hulladékok, amiből a legtöbb van, szintén egy helyre kerülnek. A műanyagot, a papírt, az üveget, az alumíniumot a szelektív hulladékszigetre viszik, ott válogatják külön.

A legkisebb, a kommunális hulladéknak való kuka, amibe a tényleg hasznosíthatatlan szemét kerül.

2011. október

Kövess minket!