header

Újrahasznosítás

Mi lesz a szelektívből?

Beküldve: Újrahasznosítás.

altTe is hallottad már azt a városi legendát, hogy a kukásautók a különböző szelektív hulladékokat összeöntve szállítják el? Most megtudhatod, miért nem szabad ezt a mendemondát elhinni! A hulladékszállítók számára is hasznosak a jól szelektált anyagok, mert nyersanyagként csak jól kiválogatva tudják hasznosítani.

{saudioplayer}16.mp3{/saudioplayer}

 Kancsár Mónikát az előző riportunkban már megismerhetted, ő is elmesélte, hogyan gyűjtenek náluk szelektíven. Mónika az Öko-Pannonnál dolgozik. Ez a cég egyike azoknak, akik irányítják a magyarországi szelektíven gyűjtött hulladékok újrahasznosítását. Most arról beszél, hogyan, mire tudják felhasználni a külön gyűjtött hulladékanyagokat, mi készülhet például üvegből, manyagból.

Befőttes üvegből például újra befőttes üveg lehet, ráadásul 60-70%-nyi energia megtakarításával. Az újrahasznosításnak az egyik legfontosabb része ugyanis, hogy sokkal kevesebb energiát igényel, mintha az elsődleges nyersanyagot kellene hozzá előállítani újra és újra. Ráadásul ezzel a nyersanyagokat sem pazaroljuk olyan gyorsan, mert a már egyszer fából előállított kész hulladékpapírból is készülhet újrapapír, műanyagból is számos használati tárgy.

Mónika munkahelyén körülnézve sokféle újrahasznosított tárgyat láthattunk kiállítva: fűnyírókereket, dvdtokot, szemetes lapátot, vállfát, zsákot. Gondoltad volna, hogy például 26 darab PET palackból készíthető polár pulcsi is?

Az alumínium újraolvasztásával 95%-nyi energiát spórolhatunk meg, ahhoz képest mintha legyártanánk. Ráadásul az alumínium ércének, a bauxitnak a bányászatára sincs szükség az újrahasznosításhoz.  Mónika elmesélte azt is, hogy a londoni metró szelőztető lapátja sok-sok éven keresztül Magyarországon készült, az itt összegyűjtött alumíniumhulladék felhasználásával.

„Az italos kartondoboznak nagyjából 75%-a papír. Hogyan hasznosul ez?” Ha van egy kis képzelőerőd, kézügyességed, otthon is könnyen kipróbálhatod, valószínűleg a szüleid sem fognak megharagudni érte! J Turmixgépre, vízre van mindössze szükség hozzá. Ha az italos doboz papírját feldarabolod, vízzel összeturmixolod, a forgás és a víz hatására a papír rostjai megdagadnak. Így rövid idő alatt a papír pépessé válik, amiből aztán szita segítségével el is készülhet a merítettpapír. (LINK) Gyakorlatilag ugyanígy hasznosítják újra az italoskartont ipari keretek között is.

Az iskolában is oda kell már figyelni a szelektív gyűjtésre, hiszen már sok suli udvarán is megjelentek a szelektív hulladékgyűjtő konténerek.

Mónika az ország nagyon sok területén jár, és amikor a szelektív hulladékgyűjtésre kerül sor, a gyerekek rögtön tudják, mit lehet bedobni a papírhulladékok közé. Természetesen a füzeteket és a könyveket, és mindenki mondja is, hogy a leginkább szeretett tantárgyához kapcsolódó könyve, a fizika, a biosz, a kémia mehet a szelektívbe. „Ez is egy nagyon jó megoldása a papír újrahasznosításának. De még jobb lenne, az, ha vigyáznánk a könyveinkre, és akkor azt akár a testvérünknek, akár a következő generációnak, akár a könyvtárnak fel lehet ajánlani.” - mondja Mónika.

Az odafigyelés a hulladéknál nagyon fontos! Odafigyelhetünk arra, hogy az uzsonnánkat ne műanyag fóliába, alufóliába, hanem például rongyszalvétába csomagoljuk. Az a legkörnyezettudatosabb lehetőség.

Ha pizzát rendelünk, fontos arra is gondolnunk, hogy ugyan papírhulladéknak tűnik a doboz, de a zsíros papírdobozt már nem lehet újrahasznosítani, nem dobhatjuk a kék konténerbe! Ha például egy zsíros szalvéta bekerül a szelektívbe, azt a több tonna papírhulladék között szinte lehetetlen felfedezni. Csak akkor fog feltűnni, hogy szemét került a hasznosítható hulladékba, amikor az újrahasznosított papírból készült füzetben a toll egyszer csak nem fog egy ponton, aztán megint ír, megint nem ír.

2011. október

Kövess minket!