header

Energiatakarékosság

Határ a csillagos ég....

Beküldve: Energiatakarékosság.

altMár nem csak Földünket kell védenünk, hanem a csillagos eget is, mégpedig magunktól. Második márciusi riportunkban dr. Kolláth Zoltán, a Zselici Csillagoségbolt-park megálmodója meséli el, miért van erre szükség.

{saudioplayer}28.mp3{/saudioplayer}

A világítást általában energiatakarékossági szempontból kapcsoljuk le, nem vesszük figyelembe, hogy a fény is lehet szennyező, miközben alig találunk már a Földön olyan helyet, ahonnan szabad szemmel is sok-sok csillagot látnánk.

A csillagászok voltak az elsők, akik észrevették, hogy bizony az égbolt már nem olyan sötét mint volt régen. A fényesedés okozója a sok mesterséges fényforrás. Világítótestekre egyrészt szükség is van a szabadban, de nagyon sok lámpa, fényszóró is van, ami feleslegesen világít vagy sokszor az égbolt irányába szórja a fényt, nem pedig az épületre, aminek a díszkivilágításához tartozik.

Mit lehet tenni ezekkel a fényforrásokkal?

Sokat nem lehet kikapcsolni ahhoz, hogy biztonságosan éljük a mai modern életünket. Este az utcákat meg kell világítani mind a közlekedés, mind a járókelők biztonsága miatt. De nem is ezek miatt van a legtöbb gond. Manapság a legnagyobb fényszennyező az olyan típusú világítás, ami pl. a nagy bevásárlóközpontok parkolóiban van. Sajnos ezek a lámpák sokszor olyankor is világítanak, amikor már bezárt a bolt. Ha nem világítana az összes lámpa egy ilyen óriási parkolóban, hanem csak abban a pár sorban, ahol tényleg szükség van rá, akkor energiát is megtakaríthatnánk. Nem világítanánk feleslegesen az égbolt irányába, és megmaradna a csillagos égbolt látványa is.

Szerencsére vannak még az országban olyan területek, ahova ezek a zavaró fények nem nagyon jutottak el. Ugyanakkor olyan, ahol teljesen természetes lenne  az égbolt látványa, nincsen. Ezt a néhány sötét égboltú szigetet az országban viszont jó lenne megőrizni, hogy akár egy osztálykiránduláson, vagy egy családi kirándulás alkalmával gyönyörködhessünk az égbolt egyáltalán nem mindennapi szépségében.

Dr. Kolláth Zoltán már sok ilyen esti programon, csillagnéző sétán vett részt vezetőként. Gyakran tapasztalta a egy-egy túra résztvevőinek csodálkozását, hogy ilyen sok csillag van az égbolton, vagy hogy a Tejút az ilyen szépen megfigyelhető. S ez már mindenki számára elérhető, mert vannak olyan területek, amelyeket hivatalosan is csillagoségbolt parknak fogadtak el, nem csak Magyarországon, hanem nemzetközi viszonylatban is.

Ilyen a Zselici Tájvédelmi Körzet, ami a Zselici Csillagoségbolt-park lett, illetve a Hortobágyi Nemzeti Park egy jelentős része, a Hortobágyi Csillagoségbolt-park.

Az idei évben őszig minden hónapban szerveznek csillagnéző túrákat, iskolai csoportokat pedig szívesen fogadnak külön megbeszélt időpontban is, természetesen megfelelő időjárás mellett, ha nem felhős az ég

A programokat a Csillagoségbolt-parkok honlapján a csillagpark.hu-n találod meg.

Ha pedig te is szeretnél egy apró lépést tenni a csillagos égbolt megmentéséért, akkor látogass el a fenyszennyezes.hu honlapra, ahol részt vehetsz egy világméretű fényszennyezettségmérő akcióban!

Olvasd el az Aprólépés egyik korábbi cikkét is a fényszennyezésről, amiből azt is megtudhatod, amellett, hogy a csillagok megfigyelésének árt a fényszennyezés, milyen káros hatásai vannak még: ide kattints!

2012. március

 

Kövess minket!