header

Energiatakarékosság

Március 31-én sötétbe borul a Föld

Beküldve: Energiatakarékosság.

altMindannyian, Te is és mi is szeretnénk egy szebb és jobb világban élni, mint ez a mai. Pontosan ez volt a vágya azoknak az ausztrál fiataloknak is, akik elérték azt, hogy 2007-ben elaludjanak Sidney díszfényei, elsőként a világon.

A Föld Órája kezdeményezés mára világméretűvé nőtte ki magát. A Föld Órájáról beszélgettünk Antal Alexával, a World Wide Fund for Nature (WWF) magyarországi munkatársával.

 {saudioplayer}27.mp3{/saudioplayer}

Minden évben, március utolsó szombatján megünnepeljük a Föld Óráját.

Idén ez a nap 2012. március 31-re esik. Ekkor este 20:30 órakor kialszanak a világ számos városában a fények. Alexa megnyugtat bennünket, hogy nem a közvilágítást szűnik meg, hanem a csatlakozó városok a díszkivilágításukat kapcsolják le erre az egy órára. Ez nagyon látványos. Budapesten a Lánchíd, a Parlament, a Budai vár mind elsötétül. Ha valaki jó helyről figyeli a lekapcsolás pillanatát, nagy élményben lesz része. Több magyar városban is kihúnynak majd a díszvilágítás fényforrásai, rengeteg ikonikus épület borul majd sötétbe erre a 60 percre.

A Föld Órája kezdeményezéshez 135 ország regisztrált hivatalosan. Több mint 5200 város és 1,8 milliárd ember csatlakozott ehhez az akcióhoz, így ez lett a világ legnagyobb önkéntes akciója.

Hogy mi ennek a célja? Sokan úgy gondolnak erre az egy órára, mint egy olyan projektre, amivel rengeteg energiát lehet megspórolni. Ez valószínűleg így is van egyébként, de mint az esemény jelképe, a "60+" is jelzi, ez a mozgalom túlmutat ezen a 60 percen.

alt

Ez az óra a közös ünneplésé. Kifejezetten az a célja, hogy a lakosságot az energiatakarékosságra ösztönözze, de nem csak ebben az egy órában. Ez az egy óra egy közösségi esemény amivel a résztvevők megmutathatják, hogy nekik számít a Föld jövője, és mindent megtesznek mindennapjaikban, hogy óvják is a környezetüket.

Ez egy olyan kampány, ami arra ösztönöz, hogy mindenki figyeljen egy picit jobban oda: a mindennapokban kihúzom a töltőt, energiatakarékos izzót használok, áramtalanítom a stand-by üzemmódban lévő készülékeket (ezekről sokan azt sem tudják, hogy áramot fogyasztanak még akkor is, ha nem működnek). Nagyon fontos, hogy a természetes fényt kihasználjuk, pl. ha olvasni szeretnénk, akkor azt az ablak mellett tegyük, ne használjunk napközben lámpát, figyeljünk oda arra, hogy ne használjunk feleslegesen áramot.

Az ünneplésre most is sok lehetőség lesz Magyarországon, mert az ország számos városában rengeteg kapcsolódó rendezvény szerveződik. Éttermek csatlakoztak, épületek csatlakoznak, a www.foldoraja.hu-oldalra mindenki föl is írhatja, milyen programmal készül. Tehát ha valaki szeretne kimenni, egy téren sok emberrel eltölteni ezt az órát, arra is nagyon sok lehetőség lesz. De lehet erre házibulit is szervezni gyertyafényes vacsorával, így kellemesen tölthetjük el az időt, és nem a TV-t és az internetet bújjuk.

Hasznos oldalak a világításról:

2012. március

Kövess minket!