header

Hogyan?

Az esővíz felhasználása

Beküldve: Vízcsökkentő.

altLépten-nyomon azzal találkozol, hogy spórolj a vízzel, energiával stb. De vajon megoldásokon gondolkodsz-e? Éghajlatunknak köszönhetően időnként bővelkedünk némi esővízben, hiszen Magyarország évi átlagos csapadékmennyisége 500 - 750 mm - ami persze tájegységenként eltérő lehet. Eszedbe jutott már, hogyan tudnád hasznosítani az esővizet? Nézzük meg együtt!

Hazánkban a legtöbb csapadék május és július között esik, de ahogyan az időjárás, úgy a csapadék mennyisége is eléggé szeszélyes. Viszont mikor van, akkor érdemes összegyűjteni, hiszen édesvízfogyasztásunk közel 50%-át megspórolhatjuk - minimális erőfeszítéssel. Nem beszélve arról, hogy ez nem csak környezetvédelmi érdek, hiszen így sprórolunk is, tehát több pénz marad a családi kasszában. Továbbá az esővíz tárolásával, felhasználásával védjük karsztvizeinket, tehermentesítjük a csatorna-vagy szennyvízhálózatot és az időszakos vízhiánytól sem kell majd félnünk. 

Mire használhatjuk? Az összegyűjtött csapadékvizet használhatjuk minden olyan tevékenységre, ami nem igényel ivóvíz tisztaságú vizet.

Tippek:
- locsolhatjuk vele a kertben, balkonon lévő növényeket.
- autómosásra.
- WC-öblítésre.
- kézmosásra.
- mosásra.

Láthatod, hogy mennyi mindenhez ivóvizet használunk, pedig van más választásunk. Légy tudatos ebben is, akár az osztállyal, szüleiddel, tanáraiddal összefogva végezzetek számításokat, hogy mennyi vizet fogyasztotok esővízgyűjtéssel és anélkül. Az eredményt mindenképpen oszd meg velünk!

További olvasnivaló: 

2014. április

 

Kövess minket!