header

Irodalom

Mennyire öko az e-könyv?

Beküldve: Irodalom.

Főként a városokban, de lassan már vidéken is egyre több embert látni, akik elektronikus könyvet olvasnak. Az elmúlt években hazánkban is egyre több helyen kapható e-könyv olvasó, amihez vásárolható, letölthető sok-sok e-könyv, azaz elektronikus formában létrehozott és terjesztett kiadvány. Attól, hogy nem kell hozzá papír, vajon öko-e?
Az e-könyv olvasó (e-book reader) egy olyan speciálisan kialakított eszköz, melynek segítségével elektronikus szöveges tartalmat olvashatunk. A készülék népszerűségre folyamatosan növekszik, Amerikában az elmúlt évben a könyvértékesítés 31%-át az e-könyv tette ki, az Apple pedig 40 millió iPad eladását nyugtázhatta 2011-ben.

Ezzel együtt egyre többen teszik föl a kérdést: jobb-e, ökobb-e a digitáis könyv a valódi, papír formátumúnál? Elsőre úgy tűnik, változni, haladni a korral csak a techniki fejlődéssel lehet. A technológia fontos és szükséges velejárója a fejlődésnek. Kérdés, hogy milyen áron és mennyire tudatosan tudunk a technika vívmányaival élni! 

Vegyük egy picit szemügyre a több mint 500 éve töretlen népszerűségnek örvendő nyomtatott könyv pozitívumait. Praktikus, bárhová magunkkal vihetjük, és kevésbé fárad el a szemünk olvasásakor, mintha a monitort, képernyőt bámulnánk órákig. Lapozható, szamárfülezhető, jegyzetelhető – az utóbbiak természetesen nagyban függnek a könyv jellegétől, használatától és a tulajdonostól is (hiszen könyvtári és kölcsönkönyvbe sose illik beleírni!). Végül pedig, a könyveknek történelme, illata, „lelke” van. Mindezt néha kissé elhomályosítja a tény, hogy egy-egy darab meglehetősen súlyos is tud lenni. Ki ne cipelt volna már a hátán, karján mázsás súlyokat könyvtárból, suliból, antikváriumból vagy boltból hazafelé.

No, itt jön a képbe a „kistestvér”, az e-könyv. Vitathatatlan előnye, hogy könnyű, és akár egy egész könyvespolcnyi (vagy több) könyvnek megfelelő tartalmat tárolhatunk rajta. Ár-érték viszonylatban például az egyik legnagyobb magyar könyváruház, a bookline kínálatát böngészve közel hasonló áron szerezhetők be a hagyományos és digitális szövegek. Ez eddig tetszik, hiszen vannak olyan helyzetek, amikor valóban szükség lehet egy ilyen praktikus, zsebrevágható könyvespolcra, hogy ne kelljen külön táskát cipelni a szükséges olvasmányok miatt. Azonban, ha e-könyvünket olvasni is szeretnénk, kell vennünk egy olvasót is. Egy alsó kategóriás, mégis minőségi darab ára néhány tízezer forint. Ahhoz képest, hogy milyen áron állítják elő ezeket a kütyüket, ez nem is olyan nagy összeg. Nézzük csak, mi is ezzel a gond?

Az e-könyvet előnyben részesítők amellett érvelnek, hogy a könyv papírjának előállításához fákat kell kivágni, viszont az elektronikus könyvekhez nincs szükség ilyen környezeti beavatkozásra. Ez valóban így van, ilyenre nincs. Azt is jó tudni, hogy a világ fakitermelésének mindössze 1%-a „születik újjá” a könyvként. A többit egyéb ipari célokra hasznosítják. Ettől függetlenül igaz, hogy a könyv és a papír előállításához tényleg sok energiára van szükség, de Észak-Amerika és Európa papírgyárai ma már környezetbarát technológiákat alkalmaznak (víztisztítás, megújuló és helyszínen előállított energiafelhasználás). És azt sem szabad elfelejteni, hogy a papír 100%-ban újrahasznosítható.

Az elektronikai hulladék újrafeldolgozása ezzel szemben még messze nem megoldott a világban. Például a fejlett országokból Indonéziába  szállított e-hulladékot, ezeket a nehézfémeket és egyéb káros anyagokat tartalmazó veszélyes hulladékokat gyakran gyerekek dolgozzák fel. Egyszóval, amíg nincs kialakítva a veszélyes e-hulladék megfelelő kezelése, újrahasznosítása, addig biztos, hogy nem beszélhetünk „zöld” termékként semmilyen elektronikus eszközről. Sajnos az e-book olvasóról sem. Érdmes azt is megemlíteni, hogy az elektronikai eszközökhöz szükséges nyersanyagok előteremtése és gyártásuk is sok-sok környezetterheléssel és rengeteg energiával jár, nem is beszélve arról, milyen körülmények között szerelik össze a munkások ezeket az eszközöket.

Ennek ellenére, ha mégis beszereznél vagy kapnál egy e-könyv olvasót, akkor használd felelősséggel és tudatosan! Nem kell kétévente lecserélni egy újabb modellre, hiszen könyveket tárolni lehet a régin, az is ugyanolyan könnyű és praktikus. Ha mégis cserére kerülne a sor, tedd azt környezettudatosan, add le a régit e-hulladékgyűjtőben, válassz garanciás darabot.

Persze, ha a nyomtatott könyvek mellett döntesz, gondolkodj akkor is! Nem kell minden kiadványt megvásárolnod, járj könyvtárba, ott biztosan mindent megtalálsz. A könyvek körforgását segítik az antikváriumok is, ott is sokféle, érdekes és értékes nyomtatványra bukkanhatsz. Vagy ajándékozd oda egyik barátodnak a neked már nem kellő könyvet, csereberéld el az interneten. Mindig találhatsz olyat, aki örömmel olvasná  te megunt könyvedet.

Folytathatnánk még a sort, de egy a lényeg, bármelyik könyvet is választod, azt tedd tudatosan, hiszen te is felelős vagy a környezetért!

2013. január

Kövess minket!