header

Irodalom

A környezetkímélő könyvtár!

Beküldve: Irodalom.

Országok rongya! könyvtár a neved!” (Vörösmarty Mihály, Gondolatok a könyvtárban)

 …gondolta Vörösmarty abban a korban, amikor a könyv alapanyaga valóban levetett, elfoszlott ruhákból, textilekből volt. Mindenféle zsivány, bűnös, áruló, koldus, rab öltözékéből készült a papír, amin az erkölcsi tanítások, a szent tudományok betűi futottak! Örvendezve fogadná vajon most a költő, ha tudná, hány fa kivágása az ára egy-egy új Összegyűjtött versek kiadás megjelenésének? Nem bizonyos. Talán mégis inkább a vétkesek rongyai szentségtelenítsék a könyvet, mint az ökológiai egyensúlyt veszélyeztető erdőritkítás!

 

A nyomtatott könyv, be kell látni, fontos! (Gutenberg találmányának jelentősége még ma is óriási! El tudjuk-e képzelni az iskolát könyv nélkül? Azt talán csak-csak, na de a gyermekkort meséskönyv nélkül? A szobát könyvespolc nélkül? Könyvből lehet mondókát tanulni, mesét olvasni, megismerni sok-sok érdekes tudományt. Vele a fotelban ülve utazhatunk, elmerülhetünk egy-egy regény izgalmas világában. Gondolj bele, ez a világlátásnak talán a legolcsóbb és legenergiatakarékosabb módja! A magazinokból, újságokból szintén sokan értesülnek a világ legfrissebb állásáról, tudományról, divatról, gazdaságról, filmekről,  zenei életről.

Sajnos mégis eljön egy pillanat minden könyv életében, amikor óhatatlanul leselejtezzük. Kukába kerülnek a tankönyvek, amikre később már nem lesz szükség, a szétesettre olvasott kedvenc regényt is új kiadásra cseréljük, a hetekig-hónapokig gyűjtött újságoktól, magazinoktól is megszabadítjuk néha a lakást. Sok-sok tankönyv, kötelező olvasmány, hírlap végzi feleslegesen a szemétben (jobb esetben a szelektív gyűjtőben).

„Miért e lom?” (ugyanaz a vers) Megéri-e erdőkből hulladékot gyártanunk hatalmas erőkkel, hogy néhány hétig vagy hónapig magunkénak tudhassunk valamit, ami aztán feleslegessé válik, vagy amit talán hamar megununk? Meg kell-e vásárolni minden könyvet, ami felkelti az érdeklődésünket? Megéri-e, ha nincs fa, ami alá odaülhetünk elolvasni néhány sort? Ha csupa szemét lesz az utca meg a rét?

A versben emlegetett könyvtár ma már a legtöbb iskolában létezik, és sok helyen külön gyűjteménye van egy településnek sőt tudományterületnek is. Innen mindig kölcsönözhetünk új, izgalmas olvasnivalót, úgy, hogy közben ugyanazt a könyvet nem csak egyszer használja valaki, hanem számtalanszor lapozza végig sok-sok gyermek, fiatal vagy felnőtt. A könyvtár megőrzi a könyvolvasás hagyományos élményét, és ha belegondolsz, lehetőséget is teremt az utókor számára, hogy mások is gyönyörködhessenek majd egy-egy nyomtatott könyv kézbevételén és az erdővel borított hegyoldalban is! Ha a könyvtárak tulajdonképpen igencsak környezettudatos szolgálatait igénybe vesszük, elkerülhetjük, hogy a már elolvasott, megunt, feleslegessé vált könyveink hamar a szemétben végezzék, mi pedig talán néhány évtized múltán is megengedhetjük majd magunknak, hogy megvásároljunk néha-néha egy - akár újrapapírból készült - szívünknek kedves kötetet a szoba könyvespolcára.


Néhány tipp, mi az, amit megtalálhatsz egy-egy könyvtárban (néha az intézmény jellegétől függően) 

- tankönyvek

- kötelező olvasmányok

- szórakoztató irodalom (regények, verses kötetek, hobbi könyvek)

- atlaszok

- szótárak

- lexikonok, enciklopédiák

- szakkönyvek

- idegen nyelvű könyvek

- folyóiratok, magazinok, újságok

- zenei cd-k, dvd filmek

- kották

- esetleg kódexek, régi kiadású könyvek, oklevelek, egyéb érdekességek

Kövess minket!