header

Irodalom

Válts betűtípust, csökkentsd a vízlábnyomod és spórolj

Beküldve: Irodalom.

Melyik a legelterjedtebb betűtípus, ismered? Képzeld, egy 14 éves amerikai srác azt állítja, hogyha változtatunk a jól beváltt betűtípuson, akkor ezreket spórolhatunk, és nem csak azért, mert tovább tart a tintapatron és több betű fér el az oldalon. Tudod mi a tintasugaras nyomtatók fő üzemanyaga?

A víz. Ha tudatosabb vagy a betűtípus kiválasztásában, vízlábnyomod is csökkentheted!

A fiatal diák kiszámolta, hogy a széles körben elterjedt, általánosan használt Times New Roman Garamond betűtípusra váltásával iskolája a nyomtatási költségeken évi 21 ezer dollárt (évi 4 és fél millió forint) spórolhatna meg. Számításait aztán kiterjesztette a kormányzati dokumentumokra, ahol még nagyobb megtakarított összeget, 400 millió dollárt állapított meg.

Hogyan is spórolhatsz és csökkenhet a vízlábnymod mindössze a betűtípus megváltoztatásával?

A nyomtatáshoz tinta kell, a különböző típusú betűk pedig eltérő mennyiségű tintát igényelnek. Kisebb, vékonyabb betű, kevesebb tinta, kevesebb költség, kevesebb víz, több megspórolt pénz. Ennyire egyszerű. Valljuk be, ez a kis változtatás tényleg nem kíván nagy erőfeszítést tőlünk. (Az angol videóért katt IDE.) (A kép felső kiírása készült Times New Roman betűtípussal, s az alsó a takarékos Garamond típussal.)

Tintasugaras készülékünk patronjának 95%-a víz, méghozzá ioncserélt, víz. Ettől és a maradék 5% hozzávalóitól olyan drága a patron... Van például a patronban olyan anyag, ami meggátolja, hogy a rányomtatott festéktől felkunkorodjon a lap. A tintapatronokról bővebben itt olvasshatsz.

További tippek:

  • Azokat a papírokat is használjátok fel, melyeknek a másik oldala üres. Természetesen hivatalos dokumentumoknál ezt ne tegyétek, de egy feladat, kép vagy vers gond nélkül mehet az "újrapapírra".
  • Nyomtass kétoldalasan.
  • Használd a hasábos elrendezést.
  • Ha nem fontos, képeket ne nyomtass, vagy csökkentsd a méretüket.
  • Csak arról készíts nyomtatást, fénymásolatot, amire valóban szükséged van!

Amint látjátok, egy látványos és nagy dolog is kezdődhet egy apró lépéssel, apró változtatással! Nyomtass tudatosan!

Forrás: www.hir24.hu, www.pcworld.hu

Támogatónk a Vidékfejlesztési Minisztérium Zöld Forrás programja.

2014. április

Kövess minket!