header

Informatika

Miért nem jó az afrikai gyerekeknek, ha mi kidobjuk a monitorainkat?

Beküldve: Informatika.

alt

Egyszer, még az elmúl évtizedben a Greenpeace egy névtelen bejelentés során érdekes vizsgálatba kezdett: GPS-t  (műholdas helymeghatározó rendszert) telepített egy dél-angliai kisvárosban kidobott televíziókészülékbe, kíváncsiak voltak, milyen utat jár be a hulladék sorsra jutott készülék.

Az eredmény meglepő volt: a televízióba épített jeladó hamarosan Nigéria egyik piacáról jelentkezett….

Hogy miért került oda? A válasz nagyon egyszerű: a hulladékkezeléssel megbízott cég ahelyett, hogy szakszerűen kezelte volna (szétszedi, ártalmatlanítja), inkább konténerbe pakolta és használt műszaki cikk gyanánt eladta a világ szegényebb felén élőknek. Sajnos a világ ebben a kérdésben sok esetben most is így működik. Persze kérdezhetjük, hogy mi ezzel a baj? Az a gond, hogy ezeknek a rakományoknak nagy része tényleg hulladék, tehát használhatatlan, nem javítható. Egyetlen dolog kellene hogy történjen velük: szakszerűen szét kellene szedni és újrahasznosítani ezeket az eszközöket. 

A fenti képen láthatjátok, mindez hogy történik ezekben az óriási lerakatokban. A használhatatlan készülékeket sokszor gyerekek szedik szét, egyszerűen kövekkel szétverik a monitorokat, televíziókat, hogy a bennük nagyobb mennyiségben fellelhető értékesebb fémeket később eladhassák. A maradékot pedig  elégetik.alt

Ilyenkor egy láthatatlan szennyeződés kerül a talajba, levegőbe. Ezek a készülékek számtalan, nagy mennyiségben az élő szervezetekre nézve mérgező nehézfémet is tartalmaznak. Ilyeneket például: ólom, kadmium, higany, króm stb. Ezek azért veszélyesek, mert nem ürülnek ki az emberi szervezetből, hanem lerakódnak benne. Így halmozódva újabb és újabb adagokkal újabb és újabb készülékekből egyre erőteljesebben fejtik ki károsító hatásukat. Emellett a műanyag alkatrészek az égetés során a levegőbe kerülve rendkívül erős mérgező hatással bírnak.

Mit tehetünk mi, hogy ezt a helyzetet megoldjuk? Használjuk minél tovább elektronikai eszközeinket, ne hódoljunk be az újabb és újabb divathóbortoknak. Ha valami elromlik, javíttassuk meg, ha pedig menthetetlen, ahelyett, hogy az árok szélén hagyjuk, vigyük hulladékudvarba, és reménykedjünk, hogy szakavatott kezekbe kerül.

2012. november

Kövess minket!