header

Informatika

Zöld informatika

Beküldve: Informatika.

avagy: green IT

Örülünk vagy sem, a környezetvédelem, vagyis inkább a környezettudatosság témája mára már divattá vált. Már nem csak az fontos, hogy autóval vagy biciklivel járunk-e iskolába vagy dolgozni, vagy hogy elzárjuk-e a csapot fogmosás közben, hanem az is: az informatikai eszközeink mennyi és milyen technológiával előállított energiát fogyasztanak, mennyire terheli az alapanyaguk a környezetet.

De a divaton túl: konkrét kutatások készültek arra vonatkozóan, hogy bizony a klasszikus asztali számítógépek használata igencsak magas környezetterhelő hatású. Ezért a különböző informatikai cégek sorra jönnek elő a kisebb energiaigényű, újrahasznosított alapanyagból készülő és elvileg tartósabb informatikai eszközökkel, valamint a környezetbarát kiegészítőkkel és más elektronikai berendezésekkel.

Néhány érdekesség ezek közül:

növény-hűtős számítógép napelemes laptoptáska

papír pendrive mobiltelefon papírból

Persze az is igaz, hogy a kisebb, újabb, modernebb nem mindig jelenti azt, hogy kevésbé környezetterhelő egy-egy kütyü. Például ahhoz, hogy minél több erőforrás elférjen minél kisebb mobilban, kézi számítógépben, egyre több ritkaföldfémet kell bányászni és felhasználni. Ez pedig Afrikában például a kihalás szélére juttatott több állatfajt is (pl. a bonobó majmot).  Fontos tehát a divat mellett az is, hogy valóban környezettudatosan gondoljuk végig, mire van szükségünk, és mi lesz a hitünk szerint hatékonyabb és ökóbb eszközökre lecserélt régi gépeinkkel.  

(a képek forrása a www.alternativenergia.hu)

2012. október

Kövess minket!