header

Informatika

"Vizes" mikrocsipek

Beküldve: Informatika.

Reméljük, hogy az már nem újdonság, ha azt mondjuk, hogy még a számítógéped, laptopod, iPad-ed, okostelefonod stb. előállítása is rengeteg vizet igényel. A vízlábnyomról és a virtuális vízről már olvashattál nálunk, most szeretnénk rávilágítani a vízkérdés elektronikai (árny)oldalára is.

Kedvenc elektronikai kütyüdben is megtalálható a pehelykönnyű, ámde a működés szempontjából elengedhetetlenül fontos apró szerkezet. Tudtad, hogy 2 gramm mikrocsip = kb. 32 liter víz?

Ha van otthon digitális mérlegetek, próbáld ki, hogy minek van 2 grammnyi súlya és képzeld mellé a 32db 1 literes kancsókból álló hosszú sort... ugye milyen döbbenetes? Egy kilogram mikrocsip előállításához pedig hozzávetőlegesen 16.000 liter vízre van szükség. Ezt már elképzelni is nehéz.

Mit tehetsz annak érdekében, hogy az elektronikai cikkek terén is csökkentsd a lábnyomod? Ne kérj például minden karácsonyra új, szebb és "okosabb" telefont, hanem használd a régit. :) Ha mégis elengedhetetlen vágyat érzel az új teló iránt, akkor a régir cseréld, ajándékozd el vagy add le egy elektronikai hulladékot átvevő helyen. Sokszor hallhatod idősebbektől, hogy manapság minden nagyon hamar elromlik..."bezzeg régen". Sajnos a kapitalizmusban nem annyira a minőség, sokkal inkább a mennyiség, a termelés és a vásárlás számít. Így érthető, hogy szinte évről-évre újabb és újabb termékekkel rukkolnak elő az egyes márkák, s aki nem tud lépést tartani a trenddel, az gyorsan kieshet a körforgásból. Te is érezted már úgy, hogy nem vagy elég menő, mert nincs meg az új iPhone-od? Ügyet se vess az olyanokra, akik ezért csúfolnának, hiszen te tudod, hogyha telne is rá, akkor is kétszer meggondolnád, hogy mit vegyél az árán, hiszen nem csak a trendet, hanem a környezettudatosságot is figyelembe veszed vásárláskor!

További információk a kérdésekre kattintva!

Támogatónk a Vidékfejlesztési Minisztérium Zöld Forrás programja.

2013. december

Kövess minket!