header

Zöldkarácsony

Van zsákodban minden jó!

Beküldve: Zöld karácsony.

kép forrása: frequenceterre.com

Már csak néhányat kell aludni, és érkezik az első decemberi meglepetés. Jön a Mikulás, elhalmoz minket mindenféle finomsággal. Hm... December 6-án minden a piros ruhás puttonyának tartalmáról szól majd. Alig várod, ugye? Mi se nagyon bírunk már magunkkal. :)

De gondoltál már arra, hogy a színes csokoládé figurák, a műanyag cukorkás mikulás bábok, a télapós zacskók, a villogó csillagokkal ellátott piros sapkák, a szarvasagancs fejdíszek is jelentősen hozzájárulhatnak a környezetkárosításhoz?

Az üzletekben már hetek óta ott vannak ezek a termékek. Jó sokan vásárolnak is ilyet, hiszen megszokták. Pedig a kakaó, amiből a csoki figurák készülnek, rengeteget utazik, mire az ablakunkba, csizmánkba érkezik a finomság. A déli gyümölcs, ami minden valamirevaló piros zsákban bőségesen megtalálható, nem csak messziről jön, de a termesztéséhez rengeteg vegyszert is felhasználnak. A mikulásformájú édességek alumíniumba vannak csomagolva, aminek az előállítása óriási energiamennyiség elfogyasztásával jár, nem beszélve a bányászat és a kohászat környezeti hatásairól. Az egyszer használatos piros zacskók és a kiegészítők is mind hamar a szemétben kötnek ki.

Vajon tényleg feltétlenül szükséges, hogy a Mikulás napja is hozzájáruljon a környezeti problémákhoz? Ha igen, akkor a lappföldi Mikulás lassan végleg levetheti a piros köpönyegét, különben jó melege lesz benne. Persze, ha mi jobban figyelünk, mit kérünk a cipőnkbe, nem kell, hogy így legyen.

Mit kérjünk a Mikulástól? Mivel van tele egy zöld Télapó zsákja?

  • Sok-sok idénygyümölccsel: almával, körtével, naspolyával, amit hazai vidékeken termesztettek. Finomak és jó sok életenergiát nyersz belőlük, hiszen magukba szippantották az érlelő nap erejét.
  • Biztos van még benne néhány marék hazai aszalt gyümölcs is: szilva, barack, mazsola, cseresznye, meggy, alma csipsz.
  • Akad benne házi keksz és sós rágcsa is. A dió, a mogyoró, a mandula, akár édesen, akár sósan, szintén fellelhető.
  • Csoki mikulás helyett a kézzel díszített Télapó formájú mézeskalács kíséri a többi finomságot.
  • Ha csoki és déli gyümölcs is bele kerül a csomagba - hiszen mégiscsak ünnep van -, akkor az csakis méltányos kereskedelemből származik, így azokat még a vegyszerek is elkerülték.
  • Az összes finomság mutatós újrahasználható textilzsákba van porciózva, így kerül az ablakokba, cipellőkbe.

Ha idén te is környezetbarát mikulás csomagra vágysz, üzend meg azt a nagy szakállúnak a szüleiddel! ;)

2012. november

Kövess minket!