header

Zöldkarácsony

Kis karácsony - kevesebb hulladék

Beküldve: Zöld karácsony.

Tudtad, hogy a karácsony nem csak érzelemben, de hulladékban is a leggazdagabb ünnep? A rengeteg ajándék, a díszek, a hatalmas sokfogásos vacsorák mind-mind hulladékkal járnak. Ráadásul ilyenkor sokkal kevésbé figyelünk arra is, hogy csak a szükséges dolgokat vásároljuk meg. Nem csak az ajándékozottakat hallmozzuk el felesleges és haszontalan dolgokkal, de az ünnepi akciók miatt még saját magunkat is meggondolatlanul megajándékozzuk jónéhány igazából lényegtelen dologgal. Az éves vásárlásaink közel 40%-a a karácsonyi ünnepkörhöz kötődik. Hogyan lehet takarékosabban karácsonyozni? Adunk néhány tippet!

Ajándékozás
Tervezd meg előre, kinek mivel kedveskednél, így nem kell utolsó nap görcsölnöd emiatt. Készíts magad ajándékot. Nem kell más, mint kis ügyesség és kreativitás, no meg némi idő. Készíthetsz meglepetést hulladékból is, ehhez még zsebpénzre sincs szükség.
Adj élményt szeretteidnek, színházjegyet, mozijegyet, kirándulást, vagy akár a szabadidőd. Örülni fognak az együtt töltött időnek, a maradandó élménynek, ami garantáltan nem kerül a szemétbe!
Ha vásárolsz, válassz hazai, szezonális termékeket, és figyel a termékcsomagolásra is! Vigyél magaddal szatyrot, táskát


Csomagolás
Ha mindenképp szeretnéd fokozni a meglepetés erejét, rejtsd el az ajándékokat a lakásban, keressétek meg közösen. Olyan anyagokkal csomagolj, amik a kibontás után is használhatóak (kendő, terítő, textil), vagy használd fel a tavalyi csomagolást, csak ki kell vasalni. Cipős dobozt is dekorálhatsz, az később tárolásra is jó lehet.
A csomagolási hulladékokat is gyűjtsétek szelektíven!

Fenyőfa
Cserepes vagy visszaváltható fenyőt célszerűbb választani, de ha nem ragaszkodtok egy teljes fához, néhány fenyőággal is lehet karácsonyi hangulatot teremteni.
A műfenyő nem környezetbarát, mert rengeteg energia árán készül. A díszeket nem kel minden évben cserélni, de ha szeretnél egy-egy új darabot, készítsd el magad, mézeskalácsból, termésekből, papírból, textilből őket.

Fények
Égősorok helyett használjatok gyertyákat (lehetőleg természetes viaszgyertyákat). Ha ragaszkodtok az égőhöz, csak rövid ideig égjenek, éjszakára és nappalra kapcsoljátok le. A házat, lakást, kertet felesleges kivilágítani, de ha muszáj, akkor ne felejtsétek éjszaka kikapcsolni!

Vacsora
Ha az ínycsiklandó vacsora nem fogyott el mind, és nem is tudjátok felhasználni más fogásokhoz, fagyasszátok le, vagy ajándékozzátok el a családtagoknak, rászorulóknak a felesleges, de ehető ételeket, italokat.


2012. december

Kövess minket!