header

Papír

Papír

Beküldve: Szelektív hulladék.

Miért kell rá odafigyelni?

Míg a korábbi évszázadokban a papír drága luxuscikknek számított és csak kevesek kiváltsága volt a használata, ma már az élet minden területén jelen van, és óriási mennyiség fogy belőle nap mint nap. 1980 óta a globális papírfelhasználás 74%-kal nőtt, 2009-ben a magyarországi éves papírfogyasztás 700 000 tonna volt. A papírgyártásról részletesen olvashatsz a Technika tantárgynál, ahonnan megtudhatod, milyen és mennyi nyersanyag és energia szükséges a papír előállításához. Te is láthatod, hogy a papír előállítása jelentős környezeti hatással bír, ezért nagyon fontos, hogy takarékosan használjuk, és a felhasznált, felesleges papírt megfelelően kezeljük, hogy újrahasznosításával energiát takarítsunk meg és védjük a természetes erdőket és a vizeket!

 

Mire használjuk a papírt?

Csomagolásra használjuk a fogyasztott papír 48%-át, nyomtatásra és írásra 30%-ot, újságnyomtatásra 12%-ot, egészségügyi és háztartási célokra 6%-ot. Tehát csomagolásra használjuk a legnagyobb mennyiséget a felhasznált papírból. Készül így kekszes doboz, italos doboz, műszaki cikk csomagolás, parfümös doboz. A sort te is biztos tudnád még folytatni. A nyomtatópapírból készülnek a tankönyveid, a kedvenc regényed, mesekönyved, de arra nyomtatják a villanyszámlát is. Annak ellenére, hogy a számítógépek korában élünk, az irodai papírfelhasználás sem csökken, sőt egyre nő. Az is nagyon fontos, ugyebár, hogy az iskolában ki milyen trendi füzetbe ír, kinek milyen a jegyzettömbje vagy az órarendje. Papírból készül a zsebkendő, a szalvéta, a kéztörlő és a konyhai törlőkendő, nameg a wc papír. Érdemes megfigyelni otthon, és az iskolában miből mennyi fogy.

 

Mit tehetünk vele?

Először is takarékoskodjunk a papírral!  - Erről a Hulladékmegelőzésnél olvashatsz bővebben!

 
Gyűjtsük szelektíven! - Tegyük a kék színű tárolóba!
Mivel a papír újrahasznosítása jelentősen olcsóbb  mint az előállítása - anyagilag és a környezet szempontjából is -, fontos rá odafigyelni, hogy ne kerüljön nagy mennyiségben a lerakókba vagy az égetőkbe! A legtöbb papírt lehet szelektíven kezelni! Gyűjthetitek például az újságpapírt, az elkerülhetetlen szórólapokat és reklámújságokat és a csomagoló anyagokat is. A szelektív hulladékot elszállító vállalatok különböznek abban, hogy külön kezelik-e az újságpapírt a csomagoló anyagoktól, kartonoktól és egyéb papírformáktól, mint amilyen az italosdoboz. Érdemes tehát megkérdezni a helyi hulladékkezelőt a papír esetében is, mit hová kell dobni, hogyan kell gyűjteni! Higiéniai okokból nem szabad a papírgyűjtőbe dobni ételmaradványokat, zsíros szennyeződést tartalmazó papírt, és piszkos zsebkendőt, olajos konyhai tölrőt és szalvétát!

 

Mi a helyzet az italosdobozzal?

A tejes és gyümölcsleves doboz csak részben van papírból. Általában 5-7 rétegnyi anyagból készül, papírból, alumíniumból és műanyagból préselik össze. Így a külső papírréteg jól feliratozható, dekorálható, vevőcsalogató funkciója mellett az is fontos, hogy megtartja a formát, míg a belső alumínium és műanyag fólia jól szigetel. Előállítása eléggé költséges, egy-egy doboz ára kb. 45-50 Ft-ot tesz ki a termék árából. Újratölteni nem, újrahasznosítani pedig csak nehezen és nagy energiaráfordítással lehet a kevert anyagösszetétele miatt. Legfeljebb a doboz papírját tudják áztatás után újra csomagolóanyag gyártására felhasználni, a műanyagot és az értékes alumíniumot pedig cementgyárakban eltüzelik fűtőanyagként. Szelektív gyűjtése településenként eltérhet, hiszen van, ahol a papírgyűjtőbe, máshol a fém vagy a műanyag konténerébe kell bedobni. Az összegyűjtött dobozok különleges kezelése miatt nem kell leszedni a műanyag zárórészt, de érdemes laposra hajtogatni, hogy ne foglaljon sok helyet!

 

Mi készülhet a szelektíven gyűjtött papírból?

Hullámkartont, csomagoló anyagot, papírszatyrot, zsebkendőt, wc papírt, szalvétát, fénymásoló- és nyomtatópapírt, füzetet, de újabban (dizájn) bútort és írószert is készítenek belőle.

 


A menüpont létrehozását támogatta:
  Zöld Forrás Alap

Kövess minket!