header

Aprólépés

Vegyszer helyett mivel permetezzünk?

Ahhoz, hogy szép és egészséges zöldséget termesszünk, fontos a növény igényeihez minél közelebb álló körülmények megteremtése. A jó kondícióban lévő növények immunrendszere erősebb, sokkal ellenállóbb a betegségekkel szemben. Ilyen, megbetegedéseket megelőző növényvédelmi módszerek pl. a termőhely helyes megválasztása, megfelelő tápanyag gazdálkodás, vetésforgó alkalmazása, egymást támogató növények társítása, helyi adottságokhoz alkalmazkodó fajták kiválasztása, vírusbetegségeket hordozó vektorok gyérítése, fertőzött növényi részek megsemmisítése, fertőzésmentes, egészséges talaj megteremtése, a kártevők természetes ellenségeinek felszaporítása. stb.

 Amennyiben betegségek, kártevők jelentek meg a kertünkben, szerencsére számos lehetőségünk van a kártétel csökkentésére különböző fizikai módszerekkel, gazdaboltban vásárolható élő szervezetekkel és ökológiai termesztésben használható anyagokkal, de akár házilag készített permetlevekkel is.

A betegségek, kártételek megelőzéséhez nagy segítséget nyújtanak az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet honlapján elérhető ún. növényvédelmi felhívások. Ezeket követve a kezdő kertészek is fel tudnak készülni az esetlegesen szükséges, éppen időszerű növényvédelmi teendőkre.

A teljesség igénye nélkül felsorolunk néhány védekezési módszert, melyeket az év során használhatunk.

Tavasszal korán megjelenhetnek kertünkben a különböző levéltetű fajok. Először a bodza lesz tele levéltetűvel, majd a spenót levelei sodródnak össze a szívogatás nyomán és így tovább. A levéltetvek vírusokat terjeszthetnek, illetve édes váladékukon könnyen megtelepszik a korompenész, ezért érdemes gyérítenünk őket. Ha meleg van, hamar megjelennek természetes ellenségeik a katicák, fátyolkák, különböző zengőlégy fajok is. Jó esetben ezek lárvái fel is falják a tetveket, de van, hogy közbe kell avatkoznunk.

Ilyenkor jó választás a friss csalánlé készítése. Öntsünk egy vödörbe 10 liter esővizet, tegyünk bele 1 kg friss, még fel nem magzott csalánt. Szoba-hőmérsékleten áztassuk egy-két napon keresztül, többször keverjük meg. A kivonat nem erjedhet meg. Szűrjük le a vizes kivonatot. Ötszörös hígításban permetezzünk vele. Ügyeljünk arra, hogy a levéltetvek a levelek fonákján szívogatnak, ide kell juttatnunk a permetlevet.

Levéltetvek ellen védekezhetünk káliszappanos oldattal is. Készítsünk 2-3%-os vizes oldatot, ezzel permetezzük a növényeket. (1 liter vízhez 20-30g káliszappant mérjünk, alaposan keverjük el.)

Másik megoldás a narancsolajos készítménnyel (Prev B2, Wetcit) való permetezés. A készítmény narancsolaj tartalma fellazítja a tetvek kitinburkát, így azok kiszáradnak. A narancsolaj nem tömíti el a növények gázcsere-nyílásait, bátran használhatjuk.

Ha az előbb említett módszerek nem vezetnek eredményre, bevethetjük a trópusi neem fa magjának kivonatát tartalmazó, egy a levéllemezbe felszívódó, azadirachtin tartalmú készítményt is (Neemazal). Ennek hatóanyaga a tetvek mellett egyéb szívogató rovarokra is hat, főként a fiatalkori lárvastádiumok ellen nyújt megfelelő védelmet. A rovarok szívogatása nyomán a rovarok testébe jutott azadirachtin meggátolja a rovarok további táplálékfelvételét, illetve a kitinszintézis gátlásával megnehezíti további fejlődésüket és szaporodásukat is. A növénybe felszívódott hatóanyag egy héten belül lebomlik. Virágzás idején tilos használni, mert az alternatív táplálékként virágport fogyasztó hasznos gazdaszervezetek is elpusztulnak tőle.

Ahogy melegszik az idő, megjelennek a melegkedvelő lisztharmat gombák is. Ezek ellen megkezdhetjük a védekezést egyszerű anyagokkal. Készíthetünk mezei zsurló főzetet, fűzfakéreg főzetet, használhatjuk a szódabikarbóna oldatát, lecitinek vizes oldatát, tejsavó vizes oldatát is.

A lisztharmat mellett egyéb melegben károsító gombák is megjelennek. Ezek ellen preventíven védekezhetünk a Pythium oligandrum gombát tartalmazó készítménnyel (Polyversum). Ezt a levelekre permetezve a növényi szöveten felszaporodik. Amellett, hogy elpusztítja a növények felületén található kórokozó gombák nagy részét, hifáit a növény külső sejtjei közé mélyesztve erőteljes immunválaszt vált ki a növényben. A készítményt oldjuk fel a megfelelő mennyiségű vízben, majd este permetezzük ki a növényekre (paradicsom, paprika, tökfélék stb.) A gomba 5-6 óra alatt tud megkapaszkodni a növények felszínén, tehát úgy időzítsük a kezelést, hogy permetezés után lehetőleg ne legyen eső 5-6 órán belül.

A talajból fertőző gombák ellen használhatjuk a Trichoderma nemzetség fajait tartalmazó készítményeket is (Trifender). Ezek kifejezetten talajlakó tömlősgombák (napfény hatására elpusztulnak), melyek több úton segítik haszonnövényeinket: kiszorítják a kórokozó gombákat a rizoszférából, olyan vegyületeket termelnek, melyek meggátolják a kórokozó gombák anyagcseréjét, segítik a növények tápanyagfelvételét ill. szisztémás rezisztenciát indukálnak. Pl.: paradicsom termesztésben igen jó hatással védhető ki velük a paradicsom több gombás megbetegedése is (paradicsomvész, szürkepenész, fuzárium stb.). E készítményekkel kezelve az ősszel felhalmozott, esetlegesen fertőző növényi részeket is tartalmazó komposzthalmot, megszüntethetjük a fertőzést és elősegítjük a komposztálódás folyamatát.

Általánosságban elmondható, hogy a kórokozók és kártevők ellen legfontosabb a megelőzés, a növények kondíciójának javítása, és a kártevők természetes ellenségeinek kedvező körülmények kialakítása. Kiskerti léptékben mechanikus módszerek alkalmazása (pl. rovarok csapdázása, begyűjtése), saját magunk által készített növényi levek készítése és kijuttatása. A kereskedelmi forgalomban beszerezhető, ökológiai gazdálkodásban felhasználható permetszereket akkor érdemes használni, amennyiben az előző módszerek nem bizonyulnak kellően hatásosnak.

Szerző: Nagy Marianna

Felhasznált irodalom:

https://eur-lex.europa.eu/legal-content/HU/TXT/HTML/?uri=CELEX:32007R0834&from=HU#d1e1155-1-1

https://portal.nebih.gov.hu/documents/10182/905966/Lecitinek.pdf/7d2f918c-4453-4a33-b239-a3856b65054b

https://karpataljalap.net/2021/02/16/lecitin-es-mezeizsurlo-fozet-lisztharmat-ellen

https://magyarmezogazdasag.hu/2018/08/05/sorrel-soval-cukorral

https://portal.nebih.gov.hu/documents/10182/905966/Tejsav%C3%B3.pdf/b7f1d070-85b7-40f6-8036-1e82946913f7

https://portal.nebih.gov.hu/documents/10182/905966/Csal%C3%A1n.pdf/af7bcfab-0b14-4631-a127-b9b783a14519

https://portal.nebih.gov.hu/-/az-okologiai-gazdalkodasban-felhasznalhato-forgalomba-hozatali-es-felhasznalasi-engedellyel-rendelkezo-novenyvedelmi-celu-keszitmenyek-es-termesnovelo

https://mek.oszk.hu/09900/09969/html/index.htm

http://phd.lib.uni-corvinus.hu/323/1/szarka_eszter.pdf

http://old.semmelweis.hu/wp-content/phd/phd_live/vedes/export/orbannorbert.d.pdf

http://www.matud.iif.hu/04okt/007.html

http://physiology.elte.hu/eloadas/bev_biol_kornytan/BevBiol_I_5_Novenytan.pdf

https://www.biokontroll.hu/gomba-gombanak-farkasa-trichoderma-alapu-mikofungicidek-a-biologiai-vedekezesben/

http://doktori.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/3122/1/K%C3%B6rm%C3%B6czi_doktori_disszert%C3%A1ci%C3%B3.pdf

Képek forrása:

https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Kiilassilm.jpg

MagosVölgy Ökológiai Gazdaság

Kövess minket!