header

Zöld háztartás

Többet ésszel!

Beküldve: Zöld háztartás.

altAz őszi iskolakezdés alkalmából mindenkinél aktuális volt biztosan egy-egy nagy bevásárlás. Te is elmentél a szüleiddel? Vittetek bevásárlólistát? És vászonszatyrot?

{saudioplayer}13.mp3{/saudioplayer}

 

Andacs Noémivel, a Tudatos Vásárlók Egyesületének munkatársával első szeptemberi adásunkban beszélgettünk arról, hogyan függ össze a vásárlás és a hulladék.  A riportból megtudhatod, úgy is lehetsz trendi, ha nem viszel haza mindenféle szemetet a vásárlásból, ha tartós, jó minőségű cuccokat kérsz inkább ajándékba, csapvizet iszol ásványvíz helyett, vagy ha piacra jársz.

Mi is az a Tudatos vásárlás? Amikor nem a reklámoknak engedelmeskedünk, hanem végiggondoljuk, hogy az adott termék a gyártástól addig, hogy hulladék lesz, milyen utat jár be, és megfontoljuk még a vásárlás előtt, hogy ha valamit megvesszük, abból mennyi hulladék lesz. Ugyanis odafigyeléssel már a vásárlás során megelőzhetjük a hulladék keletkezésének jelentős részét.

 

Ez bizony kezdetben nem könnyű, hiszen a gyártók és az üzletek is számtalan marketingfogást bevetnek, hogy megvásároljuk a gyakran csábítóra csomagolt termékeket, lehetőleg minél többet.  Viszont ha még a vásárlás előtt átgondoljuk, mit is kell beszereznünk, sőt listát is írunk róla, nehezebben tudnak a polcsorok eltéríteni, és kevesebb lényegében fölösleges fogyasztási cikket teszünk a kosarunkba. Emellett például, ha az élelmiszervásárlásnak tele pocakkal indulunk neki, kevésbé engedünk majd a finomságos polcok csábításának is.

Andacs Noémi arra is ad tippeket, mit tehetsz te altgyerekként, hogy a vásárlás kevesebb hulladékkal járjon. Figyelmeztetheted a családtagjaidat,olyan termékeket válasszatok inkább, amelyeken kevesebb a csomagolás, illetve, amelyek csomagolása újrahasznosítható, újrahasználható. Ugyan például visszaváltható szörpös üvegekből egyre kevesebb van, de még találhatunk ilyeneket. Ezen kívül könnyen elkerülhetjük legalább azokat a csomagoló-anyagokat, amiket egyáltalán nem lehet újrahasznosítani, mint amilyen a chips-es zacskó.

Noémi a kulcsfontosságú ásványvíz-kérdésről is beszél: „Nagyon népszerű manapság, hogy csak bepakoljuk az ásványvizet a kosárba, és nem is gondolunk arra,akár csapvizet is ihatnánk!” Holott az ásványvíz nem csak többe kerül, mint a csapvíz, de a csomagolása rengeteg hulladékot eredményez. A riportban elhangzik, hogy Magyarországon évente másfél MILLIÁRD darab pet palack kerül forgalomba és válik hulladékká. Ez átlagban több mint 1500 palackot jelent fejenként egy év alatt! Ennek pedig csupán nagyon csekély része, 7-8 %-a kerül a szelektívbe. Mivel az ásványvízfogyasztásunk éves szinten kb. 100 liter fejenként – 1,5 literes palackból is kb. 70 db -, ha ezt a felére csökkentjük, máris tettünk egy apró lépést a környezetért.

Te is érezted már, hogy egy színes, csuda cukira csomagolt, trendi apróság vágyakozott a kosaratokba, aztán otthon kiderült, hogy nagyrészt csak papír és műanyag volt, de igen kevés benne például a tartalmas finomság? Akkor már megtapasztaltad, hogy ha valami szépre csomagolt, a tévében vagy az interneten sokat reklámozzák, mindenki erről beszél, még nem biztos, hogy több, jobb, mint az első ránézésre kevésbé vonzó, kevésbé kézre álló hasonló típusú termék. A reklámipar ugyanis mindent megtesz, hogy bármit eladhatóvá tegyen, legtöbbször csupán ezt a célt szolgálja a gyorsan szemétre kerülő csomagolás is. Érdemes tehát mélyebben a csomagolás mögé nézni, mielőtt megvennénk valamit!

A csomagoláson túl érdemes arra is odafigyelni, hogy tartós, jó minőségű termékeket vegyünk. Például, ha egy mp3 lejátszóra fáj a fogad, inkább türelmesen gyűjtögesd még a zsebpénzed kicsit, és várd meg, míg egy jó minőségű, garanciával ellátott modellt meg tudsz venni, mint hogy azonnal a legolcsóbbat válaszd, amiből aztán hamar használhatatlan, ráadásul veszélyes hulladék lesz.

Végül Noémi elmondja azt is, hol érdemes vásárolni, ha már egyedül is elengednek: a piac igen izgalmas forgatag, ahol akár kóstolgatni is lehet, ha elég udvariasan kéred. Ráadásul, ha gyakran jársz ki, ott megtanulhatod azt is, melyik zöldségnek, gyümölcsnek van éppen szezonja.

A tudatos vásárlásról bővebben a Tudatos Vásárlók Egyesületének oldalán olvashatsz: tudatosvasarlo.hu

2011. szeptember

Kövess minket!