header

Zöld háztartás

Hogy kerül az öntözővíz a garázs tetejére?

Beküldve: Zöld háztartás.

Májusi első adásunk interjúalanya Nagy Levente, egy 10 éves budapesti nagyfiú, akinek egyik kedvenc időtöltése - sok egyéb mellett  - a kertészkedés. Mégpedig a saját kertjében.

Hogy ez miért izgalmas? Amellett, hogy Levente nagyon meggyőzően, tapasztalatból lelkesedik, kedvenc elfoglaltságai nem kimondottan igényelnek plusz energiát. Hallgasd meg a riportot, meríts ötletet te is a takarékosabb szórakozáshoz!

{saudioplayer}32.mp3{/saudioplayer}

A helyszín a mesés szépségű – Kós Károly tervezte – Wekerle-telep, a Föld Napja alkalmából családias rendezvényen vettünk részt a helyi kispiacon.

Miért van szükség a Föld Napja megünneplésére? Ti mit gondoltok? Levente szerint azért fontos ez a nap, hogy az emberek védjék a Földet, mert ha ezt nem teszik meg, akkor hamarosan kimerülhetnek a készleteink, korábban lesz vége ennek a mostani "Földnek", de legalábbis az emberek számára egészen ideálisnak mondható állapotnak ezen a bolygón.

Levente nem nézi tétlenül a saját életében, hogy fogyasztjuk a bolygót. Ő már most is próbál minél kevesebbet autóval járni. Ezen kívül a kertben mindenféle zöldségeket termeszt, hogy ne a nagy bevásárlóközpontokban kelljen a Spanyolországból ideutaztatott paradicsomot megvásárolni. Azt se bánja, hogy a kertészkedés miatt kevesebb ideje jut a hagyományosan elgondolt szórakozásra. Sőt azt meséli, hogy sokkal szívesebben foglalkozik a kerttel, mint mással. Persze, ha rossz idő van, akkor nem lehet kimenni, de olvasni meg ilyenkor lehet csak igazán.

Ha jó idő van, akkor a kertben érzi legjobban magát. A barátaival is kijárnak, persze emellett a legózásra, pingpongozásra is jut idő. A csihipuhis számítógépes játékokat nem igazán szereti. Azt meséli, szerinte olyan dolgokra tanítják az embert, ami nem természetes, viszont ártalmas. Azért ismer olyan számítógépes játékot, amire vágyik - ez ellen még az anyukájának sincs igazán kifogása. Ebben a játékban várost lehet építeni, és lehet gazdálkodni, kertészkedni is, igaz csak egy elképzelt, virtuális világban.

Levente mamája megsúgta még nekünk, hogy a családdal szeretnek kirándulni, és a kissrác mindezek mellett klarinéton is remekül zenél. A kertbe nagyapjával esővízgyűjtő-rendszert is kiépítettek, ami a garázs tetejéről gyűjti össze és tárolja a vizet, megspórolva ezzel az ivóvízzel történő locsolást - mert Levente barkácsolni, alkotni is szeret. :)

Te mit csinálsz szabadidődben?

Van néhány hasznos linkkünk:
Mennyi energiát is igényel a szabadidőnk? - www.zoldkoznapok.hu
Ha szeretsz kreatívkodni, alkothatsz valamit hulladékból! - meríts ötletet például innen!
Ha kertészkednél, olvasd el, hallgasd meg egyik előző riportunkat!
Ha zöld rendezvényekre vágysz, itt vannak ötletek - www.zoldsarok.hu
Keress egy könyvet, és ülj ki az árnyékba, ülj be egy fotelba - www.moly.hu
Pihenj zölden - zöldben! - Zöld tippek a Csalántól - www.csalan.hu

2012. május

Kövess minket!