header

Újrahasznosítás

Becsöngettek

Beküldve: Újrahasznosítás.

altEgyesek várták már, mások inkább a nyár örömeinek hódoltak volna még: megérkezett a szeptember, az iskolakezdés ideje! Beleszagolhatunk az új tankönyvekbe, mesélhetjük a nyári élményeket a padtársnak.

Jönnek az új tanárok, tankönyvek, és lassan az is kiderül, hogy mit kell majd nap mint nap bepakolnunk az iskolatáskába. Mivel az iskolakezdés nem csak pénztárcánkat terheli meg, hanem a környezetet is, ezért megkérdeztük Keszthelyi Zsuzsanna környezetvédőt, mit tehetünk azért, hogy az iskolakezdés minél zöldebb legyen.

{saudioplayer}38.mp3{/saudioplayer}

altIskolaév kezdetén sokan megrohanjuk az írószerboltokat, pedig egy kis odafigyeléssel több ezer forintot takaríthatunk meg (amit félretehetünk a következő nyári táborra), és sokkal egyedibb cuccokat készíthetünk.

Ha mindenképpen papírboltban szeretnénk megvásárolni füzeteinket, akkor is válasszuk inkább az újrahasznosított papírból készülteket. Ezeket onnan ismerhetjük meg például, hogy nem hófehérek a lapjaik, hanem kicsit barnásabb árnyalatúak.
Vásárlás előtt azonban mindenképpen érdemes otthon szétnézni, egyik oldalán használt irodai papírból, vagy a tavalyi füzetek üresen maradt lapjaiból szuper kis füzeteket, noteszeket gyárthatunk saját magunk is. A fedele készülhet kartonból, cipősdobozból, a borítását pedig egyedivé tehetjük maradék csomagolóanyag vagy saját rajz segítségével.
 
altUgyanez vonatkozik a tankönyvek borítására is. Nézzünk szét a házunk táján, hogy például a vásárlások után milyen csomagolások maradnak. A papír szatyrok erős anyaga például kifordítva jó lehet. Újságpapír vagy egy saját egyéniségünket kifejező poszter a kedvenc együttesünkkel, egyszerű, témához illő rajz, mind jó ötlet a füzet/könyvborításhoz. Ezek színesítik az iskolai hétköznapokat, és a felhasználásuk segít a hulladékmegelőzésben. 
 
Az iskolatáskába nem csak a könyvek és a füzetek kerülnek, hanem a tízórait is abba rakjuk. Hogy ne kelljen minden nap új zacskót elhasználnunk, válasszunk ki otthon egy kis ételtartó dobozt, amit használat után ki lehet mosni. Abba pakoljunk. A kiürült PET palackot újratölthetjük. Tea, tej, házilag készített joghurt, gyümölcslé, szörp kerülhet bele.
 
Az iskolába járás egyik fontos eleme az iskolatáska. Amikor kiválasztjuk, ne csak a divatot kövessük. Ügyeljünk arra is, hogy kímélje a gerincünket, legyen jól kipárnázott a háta, a vállpántok erősek és szélesek legyenek. Jó, ha van derékpánt is, hogy azt a csípőnkre csatolva tehermentesítsük a gerincünket. Sok zsebe legyen, mert a sokféle dolgot úgy könnyebb rendszerezni. Jó, ha fel lehet csatolni a tornacipőt az oldalára, hogy ne kelljen még egy táskát vagy zacskót kézbe fogni a tesi cuccnak. Nem csak ár szempontjából érdemes a használtcikk boltokban szétnézni táska után. Gyakran kincsekre bukkanhatunk nagyon olcsón, és tovább használunk valamit, amit más nem dobott ki ezért.
 
A tornazsákot jól szellőző anyagból érdemes készíteni, magunk is megvarrhatjuk és kidíszíthetjük otthon, de vászonszatyrot is átalakíthatunk kis energiaráfordítással.
 
Ha nem csak arra figyelünk ezek az eszközöknél, hogy trendi legyen, hanem arra is, hogy sokáig használhassuk, akkor pénzt, energiát és hulladékot spórolhatunk meg.
 
Mit üzennél annak a diáknak, aki berzenkedik az iskolába indulás miatt?
Ha nyűgnek érezzük az iskolába járást, feldobhatjuk a napunkat úgy is, hogy napról-napra más és más útvonalon sétálva közelítjük meg, így sok új dolgot fedezhetünk fel, kaland lehet már maga az iskolába indulás is.
 
Az alábbi néhány linken a Ti beküldött munkáitokból válogattunk néhány iskolában is jól hasznosítható ötletet:

2012. szeptember

Kövess minket!