header

Újrahasznosítás

Csíkostigris és PET palack

Beküldve: Újrahasznosítás.

altHázat építeni vályogból, kőből, téglából, falazóblokkból lehet. Az emberi elme kreativitása azonban nem ismer határt, hogy miért, mindjárt megtudhatjátok. Odlerné Bagi Judit egyszer véletlenül netezés közben rátalált egy brazil honlapra, ahol PET palackokból készült házakról írtak. Annyira fellelkesült az ott látottakon, hogy azóta lelkes gyűjtőjévé vált a témának, sőt honlapján külön fejezetet szentelt a hulladék kreatív újrahasznosításának. 

{saudioplayer}19.mp3{/saudioplayer}

Mindennyiunknak van valamilyen hobbija. Odlerné Bagi Judit Gyöngyössolymoson kézimunka technikákat, ötleteket gyűjt. Régen adminisztrátor volt, most pedig szociális gondozóként és ápolóként dolgozik, és mint mondja, szórakozást, kikapcsolódást jelent neki a kreatív alkotás.

altEgyszer a netet böngészve lelt rá a PET-palackból készült házra, majd tovább kutatva, rengeteg más hulladékhasznosítási ötletre, leírásra is bukkant. A fényképek alapján nekilátott az alkotások elkészítésének, és egyre inkább úgy érezte, hogy ennek is teret kell adnia honlapján. Így a csikostigris.p8.hu-n egy újabb menüpontot nyitott, amely a hulladékok kreatív felhasználásával foglakozik.

Judit régen kötött és varrt, majd később egyre több és több természetes anyagot - csuhét, vesszőt, virágokat - használt a kézműves tárgyak elkészítése során. A munka egyes fázisairól fotókat készített, majd lépésről-lépésre leírta a munka menetét. A weboldalt is azért hozta létre 5-6 évvel ezelőtt, hogy segítség és inspiráció legyen azok számára, akik nem érzik magukat annyira kreatívnak, és ők is kedvet kapjanak a tárgyak elkészítésére. Akár hulladékból, akár természetes anyagból.

Most, amikor közeledik a karácsony, sokan saját maguk készítenek ajándékokat. Judit úgy véli, hogy a megajándékozott sokkal nagyobb becsben fogja tartani a számára sok szeretettel és odafigyeléssel készült tárgyat, mint a boltban vett műanyag tömegárut.

alt "A honlapon megtalálhatók a leírások és a fényképek. Azok alapján könnyen el lehet készíteni akár egy textil tálat, akár egy fatálat vagy karácsonyfadíszt, bármit, amiről úgy gondolja az ember, hogy meg tudná csinálni. Nem olyan bonyolultak ezek a tárgyak, amiket én csinálok, tehát aki kevésbé kreatív, az is nagyon jól tudja hasznosítani ezeket a dolgokat. Semmit nem szabad kidobni, mert minden felhasználható kreatív módon is....

 - A gyerekei nem nézik furcsa szemmel, ha kiveszi a szemétből azt a PET palackot, hogy na, még ezt is tudjuk valamire használni?

- Hozzászoktak."

Hasonlóan hasznos ötletek, tippek: http://ecetesollo.blog.hu/

2011. november

Kövess minket!