header

Energiatakarékosság

Szökik a meleg, állítsátok meg!

Beküldve: Energiatakarékosság.

altSzigetelés. Furcsa kifejezés. Mi köze a szigethez? Nagyon is sok, hiszen a földrajzi képződmény esetében is jól körülhatárolt valamiről van szó. Mint víz a szárazföldet, úgy kell magunkat is, házunkat is körülvenni, hogy minél kevésbé hűljön ki a belső rész. Hogyan őrizzük meg a meleget a ruhánk alatt és a házban?

Tudtad, hogy az eszkimók mindössze két réteg ruhát hordtak hagyományosan?

Nem tűnik soknak, mégsem fáztak. Természetesen állatszőrméből készültek a rétegek. Egyet befelé fordítva, egyet pedig szőrrel kifelé viseltek. Nem tudom, mi ott kibírnánk-e, de a réteges öltözködés mindenképpen ajánlatos télen. Gondolom, otthon suliba induláskor eleget hallasz erről a szüleidtől.
 
Ahogyan nekünk is jó, ugyanígy a házunknak sem árt, ha több réteg "ruhában" van. Ennek nem csak télen, hanem nyáron is van jelentősége, hiszen az épület nehezebben melegszik át a kánikulában, ha jó a szigetelés. Ha nincs réteges szigetelés nálatok, azért most ne állj neki építkezni! Ezt bízd a szüleidre vagy szakemberre. Van azonban néhány egyszerű dolog, amit te is megtehetsz, hogy bent tartsd a meleget.
 
Ha hőkamerával megvizsgálnád, hamar kiderülne, hol szökik a meleg az épületből: a hőfelvétel érdekes pirosas foltokkal jelölné a helyeket, ahol ereszti a finom meleget az épület. Nem nehéz kitalálni, hogy a nyílászárók körül lenne a legszínesebb a kép. No, ott még te is tudsz apáéknak segíteni a takarékoskodásban. Egyszerű szigetelőcsíkok felragasztásával is legalább 5-10%-ot lehet spórolni a fűtésszámlán, ami egy év alatt egy bringa ára is lehet.
 
altAhogy a Buksi kutyánk is hálás, ha egy jó vastag pokrócot rögzítünk télen a kutyaól ajtajára, ugyanúgy hasznos lehet, ha például a szobádban vastag függöny van felrakva az ablakod elé (főleg, ha nem lóg rá a radiátorra, és nem a fűtőtest mögé megy a melege). De nehogy beszögeljétek az ablakot, mert szellőztetni is kell néha! Méghozzá sokszor és röviden, ugyanis a száraz, elhasznált  levegő helyett, ha bejön a friss, akkor a párás levegőben melegebbnek érezzük ugyanazt a hőfokot. Szenvednek is ettől a trópusokon. Ott se biztos hogy ellennénk.
 
2012. november

Kövess minket!