header

Energiatakarékosság

Fától az erdőt

Beküldve: Energiatakarékosság.

Mivel gazdaságos fűtenünk? Milyen lehetőségeink vannak? Botos István Csabával, a nyíregyházi E-misszió Egyesület munkatársával beszélgettünk a fűtésről, annak gazdaságosságáról és hatékonyságáról, az emisszió kapcsán. Látjuk-e a fától az erdőt?

{saudioplayer}43.mp3{/saudioplayer}

Az E-misszió Egyesület1986-ban alakult, egy diákszakkörből nőtte ki magát. A név, E-misszió több jelentéssel bír, általában valamely anyag levegőbe való kibocsátását értik alatta. Az E-misszió Természet és Környezetvédelmi Egyesület a környezetvédelmi szellemiség közvetítését, „kisugárzását” tűzte ki célul, missziós feladatuk, küldetésük van a környezetvédelem terén.

Már megkezdődött a fűtési szezon, egyre többen fűtenek fával. Mi lehet ennek az oka? Gáz helyett sokan inkább a fát választják, ennek elsősorban anyagi okai lehetnek, hiszen gázzal fűteni sokkal komfortosabb, egyszerűbb és tisztább dolog, mint fával. Ha gázzal fűtünk, akkor nem kell fát hasogatni, folyamatosan ügyelni a tűzre, hanem csak csavarintani egyet a gombon, és élvezni a kellemes meleget.

Károsanyag kibocsátás szempontjából a fatüzelés veszít a gázzal való fűtéssel szemben, hiszen a vezetékes gáz elégésekor ideális esetben csak szén-dioxid és vízgőz keletkezik, míg a fa égésekor az előbb említett anyagokon kívül még egyéb anyagok is kerülhetnek a levegőbe. Sokan régi bútordarabokkal, parkettával építkezésből megmaradt forgácslapokkal és egyéb fahulladékkal tüzelnek. Ezeknek égéstermékei között súlyosan mérgező anyagok is lehetnek attól függően, mivel kezelték előzőleg a fát: lakkozták, rovarölővel kenték le, vagy épp ragasztották.

Ha viszont a fűtési energia eredetét tekintjük, mindenképpen támogatnunk kell a fával történő fűtést, hiszen a fa a gázzal szemben megújuló energiaforrás, tehát folyamatosan újratermelhető.

A fából legtöbb energia a faelgázosító kazánok használatával nyerhető. A faelgázosító kazánban a fa először oxigénhiányos környezetben részlegesen elég, ennek során éghető gázok keletkeznek, majd a keletkezett gázok a külön erre a célra szolgáló égéstérben teljesen elégnek. Így szinte teljesen hasznosul a fában raktározott energia: ezek a kazánok akár 90%-os hatásfokkal is működhetnek!

Sok jó tippet kaphatsz még a fűtésről előző cikkünkből és kvízjátékunkból is!

 2012. november

Kövess minket!