header

Kémia

Krémezz ökosan

Beküldve: Kémia.

Ahogy egyre idősebb leszel, főleg, ha lány vagy, a használandó kozmetikumok száma egyre nő... Ezek közül az egyik legfontosabb talán, az arckrém. Azonban egyáltalán nem mindegy, mit kensz az a bőrödre. Cikkünkben megosztunk veled egy olyan általános krémreceptet, amit még a fiúk is használhatnak, hiszen mondjuk télen, szánkózás, sielés, hógolyózás közben az ő arcukat is védeni kell a hideg ellen.

Felmerülhet benned a kérdés: miért jó nekem, ha saját krémet készítek? Erre nagyon egyszerű a válasz. Mert tudod, hogy mit teszel bele. Az, hogy mit kenünk magunkra ugyanolyan fontos, mint az, hogy mit eszünk. Ha eléd tennének egy tányérban néhány paraffin gyertyát, elfogyasztanád jóízűen? A nagyüzemi úton gyártott kozmetikumok jelentős részében találhatóak meg a kőolajszármazékok, sok szintetikus anyagot tartalmaznak, egyszerűen azért, mert ezek az anyagok viszonylag olcsón előállíthatóak nagy tömegben és nehezen romlanak.

A házilag készített kozmetikumok általában élelmiszerekből készülnek, ill. olyan kiegészítők vannak még bennük, amelyeket az élelmiszeripar használ. Olyan hatóanyagokat tartalmaznak, amelyek a bőrünkben is megtalálhatóak, az alapanyagok előállítása nagy többségben nem jár jelentős környezeti terheléssel. Emellett az sem elhanyagolandó tény, hogy a házi kozmetikumok a környezetbe kerülve könnyen lebomlanak.

Az alábbiakban megmutatjuk neked, hogyan készíts egyszerű ARCKRÉMet, mely a hidegtől és a kiszáradástól is óvja a bőrödet!

Mindenekelőtt alaposan tisztítsd meg a pultot/asztalt, ahol kevergetni fogsz - pont úgy, mint amikor édesanyád főzni kezd. A higiénia krémkészítésnél is elengedhetetlen. Majd készítsd elő a mérleget, tiszta konyharuhát, kevés forró vizet egy lábasban, hőálló poharat, kiskanalakat, hozzávaló alapanyagokat, és egy kiürült, alaposan kimosott tégelyt, amelybe a krémet fogod tölteni. Nem kell újat venni, minden háztartásban akad egy kiürült arckrémes, ajakápolós, kézkrémes tégely. Ha újrahasználod, a zsebpénzed másra költheted és még a környezeted is óvod. :)

Íme a recept:

altHozzávalók:

10g olívaolaj
2g méhviasz
1g kakaóvaj
1-2 csepp jojobaolaj

Elkészítés:

1. A méhviaszból vágj vékony forgácsokat.
2. Készíts elő egy tejhabosítót a kevergetéshez, de egy kanál végével is dolgozhatsz, ha az nincs (ez esetben készüljünk fel arra, hogy nagyon gyorsan kell majd keverni).
3. Mérd ki az alapanyagokat egy hőálló műanyag vagy üveg pohárba és kezdd el melegíteni vízfürdőben (tűzhelyen kis edényben felmelegítünk vizet) a keveréket mindaddig, míg a méhviasz meg nem olvad (62°C). Az olvadást keveréssel gyorsíthatod.
4. Ezután a keveréket folyamatos, gyors keverés mellett hideg vízben hűtsd le.
5. Ha szeretnél illóolajat is használni, akkor teljes hűtés előtt max. egy-két cseppet tegyél a krémbe (pl.: levendula, rózsa, teafa) A krémnek önmagában is fincsi kakaóvaj illata van, úgyhogy az illóolaj akár el is hagyható.
6. Ha kihűlt a krém, töltsd pici tégelybe. Nem kell hűtőbe tenni, nagyon sokáig eláll.
alt alt

Használat előtt moss arcot, majd a tiszta bőrre kendd fel. Nagyon kevés elég belőle! Fagyos napokon is használható, sőt kifejezetten ajánlott. :)

2014. december. 20.

A program a KMOP-5.1.1/C-09-2f-2011-0003 azonosító számú, „Csepel kapuja szociális célú városrehabilitációs program” elnevezésű projekt Programalapjából, CSK-PA-2014-003-VII-01 azonosítószámon valósul meg.

alt

Kövess minket!