header

Földrajz

Afrika és a vízhiány

Beküldve: Földrajz.

Előadás Afrikáról és a vízhiányról

Mi az, kitalálod? Te minden nap érintkezel vele, meg is iszod sőt, a WC-t is ezzel öblíted. Afrikában viszont a nők 6 kilométert is gyalogolhatnak érte, és minden cseppje arannyal ér fel.

Ez nem más, mint a VÍZ, ami 70%-ban megtalálható bolygónkon, de csupán 1%-a iható. Sokszor bele sem gondolsz, amikor fogmosás közben a csapot folyatod, vagy egy teli kádnyi vízben áztatod magad hetente többször is, hogy ezeket a luxus dolgokat valaki soha nem tapasztalja meg. Étel nélkül hetekig, víz nélkül azonban csak néhány napig tudunk életben maradni. Ez nem meglepő, hiszen testünk nagy részét víz alkotja és a legfontosabb élettani folyamatok vizes közegben mennek végbe.

Afrikában az emberek szervezete valamenynire alkalmazkodott a körülményekhez (szárazság, forralt csatornavíz fogyasztása), de vízre nekik is szükségük van. Azt a vizet fogyasztják, amit olyan kis patakocskából merítenek, amibe előzőleg mindenféle szemetet bedobtak a helyiek. Ez a víz biológiai fertőzésforrásokat (baktériumok, vírusok, paraziták) már nem tartalmaz forralás után, de vegyszermaradványokat és egyéb nemkívánatos szerves- és szervetlen anyagokat még bőségesen. A fertőzött víz több embert öl, mint fegyver! A folyó-és állóvizekbe, csatornákba dobott hulladék lebomlási ideje cseppet sem kecsegtet semmi jóval. Mivel a hulladékkezelés kimerül a "mindent egy helyre dobni" elvnél, így sajnos a helyezt csak súlyosbodik.

Egy-egy "népszerű" hulladék lebomlási ideje vízben (hozzávetőleges adatok):

Újságpapír: 1.5 hónap
Almacsutka (mag): 2 hónap
Cigicsikk: 10-12 év
Konzervdoboz: 50 év
Alumínium doboz: 200-500 év (azonban újrahasznosítással kb. 6 héten belül új doboz készülhet belőle!)
PET-palack: 450 év
Műanyag szatyor: 200-1000 év
Üveg: 1 -2 millió év vagy még több vagy soha (pár hét alatt újrahasznosítható)

Láthatod, milyen más a helyzet a világ egyes részein. Míg mi, ivóvízzel öblítjük a WC-t, addig mások a szennyezett víz fogyaztásától halnak meg úgy, hogy talán soha nem ittak egy jó pohár tiszta vizet. Európában átlagosan napi 200 liter vizet fogyasztanak az emberek, ellenben Afrikában ez mindössze napi 20-40 liter.

Bánj takarékosan a vízzel, csak akkor használd, amikor valóban szükséged van rá!

Víztakarékos tippek ITT.
Önkéntesünk beszámolója afrikai útjáról ITT.

2014. december 13.

A program a KMOP-5.1.1/C-09-2f-2011-0003 azonosító számú, „Csepel kapuja szociális célú városrehabilitációs program” elnevezésű projekt Programalapjából, CSK-PA-2014-003-VII-01 azonosítószámon valósul meg.

alt

Kövess minket!