header

Biológia

Szivacshatározó

Beküldve: Biológia.

Márciusban induló 9 hetes ökoklubunk, a SZIVACS KLUB ihlette mostani cikkünket. A szivacsok észrevétlenül a mindennapjaink részévé váltak. De vajon olyan sokat tudunk róluk, mint amennyit használjuk? Hogyan készülnek, melyik a legkörnyezetbarátabb? Összeállításunkban négy (és egy ráadás), gyakran használt szivacsról olvashatsz.

Hagyományos szivacs cellulózból

A cellulózrostok a vegyszeres áztatásnak köszönhetően lesznek hajlékonyak és puhák. A kenderrostokat és nátrium-szulfát kristályokat összekeverik egy nagy forgó konténerben, majd amikor a keverék alaposan összekeveredett átöntik egy nagy kádba és melegíteni kezdik. Hő hatására megolvadnak a nátrium-szulfát kristályai, s a közben keletkezett folyadékot a kád alján kivezetik. A szivacs jellegzetes lyukacsos kinézetét a megolvadt kristályoknak köszönhetjük. A kristályok mérete határozza meg, hogy mekkora lyuk lesz a szivacson. Nagy pórusú szivacsokkal autót, táblát vagy például padlót moshatunk, míg a finomabb pórusú szivacsokat a szépségipar vagy akár egy művészkellékeket gyártó cég használja fel. Az anyagot a szilárdítás mellett lágyítani és tisztítani kell. Az eljárás során kialakult blokkokat először fehérítőben áztatják, hogy megtisztítsák őket, valamint, hogy előkészítsék azokat a színezéshez. Ezt követően ismételt áztatás jön, ami egy tiszta vizes öblítéssel végződik. A szivacsok tiszták, színesek, készen állnak a szárításra és vágásra.

Melamin hab, vagyis az "ökoszivacs"

De hívhatod akár melamin (hab)radírnak. Ahhoz, hogy a lényeges különbséget lásd a hagyományos és e között a szivacs között, mikroszkóp alatt kell megvizsgálnod. A válasz, a sűrű kötésű térhálós szerkezet. Továbbá a melamin egy olyan polimer, mely vízzel érintkezve icipici méretű, üveg keménységű szemcsékké alakul. Hogyan lehet olyan kemény, mint az üveg? A speciális, nyitott cellás szerkezetnek. De ez még nem minden. Ez a "szuperanyag" kíméletesen távolít el szinte minden szennyeződést.
Használhatod a konyhában, fürdőszobában, autón, szőnyegen. A szivacs használat közben folyamatosan kopik, állítólag 2-3 nagyobb takarításra elegendő. Nagyon szuperül hangzik, hogy még a környezetet se szennyeznénk vele... de valóban annyira öko, mint amennyire egyes üzletek hirdetik? Tény, hogy nem marad utána hulladék, de azért az előállításához kell némi vegyi anyag. Ha esetleg van már tapasztalatod a szivacs használatával kapcsolatban, oszd meg velünk a Facebookon!

Az élőlény szivacsok

Az iskolában biztosan hallottatok vagy hallani fogtok róluk, de akár valamelyik, a tengerben játszódó mesében is láthattátok már őket. Ezek a furcsa formájú állatokat rendszerint a tengerben találhatjuk, s ott is gyakran telepekben. Felépítésük nagyon érdekes, hiszen nincsenek szöveteik, így a víz szabadon áramlik rajtuk keresztül.
Van otthon tengeri szivacsod? Tudod, hogyan kerül bolti forgalomba? Miután a szivacshalászok kihalászták, azaz késsel levágták és egy hálóba összegyűjtötték az állatokat, szódaoldattal és sóoldattal megtisztítják őket a kagyló-és korallmaradványoktól. Ezután Nátrium-tioszulfátból és sósavból készült oldatban kifehérítik őket, így kapják jellegzetes, sárga színüket. Ha szeretnéd megnézni a folyamatot, kattints erre az angol nyelvű videóra. (Csak az első 11 perce szól a szivacsokról, a másik felének az amerikai taxisofőrök tájékozódása a témája.) Mi azért sajnáljuk ezeket a furcsa kis tengeri állatokat...

Luffatök=szivacstök, a valódi ÖKOszivacs

Ez a kedvencünk, mert Bálint gazda szerint nem igényel több gondoskodást a normál töknél, így a termésből akár mi magunk is elkészíthetjük a saját szivacsunkat. :) A luffából készült szivacs száraz állapotában elég kemény és durva, de ha benedvesítjük, már olyan, mint bármelyik másik. A szépségiparban bőrradírozó hatása miatt vált ismertté, de mi többek között azért is kedveljük, mert egy biológiailag lebomló, természetes anyagról van szó. Egyszóval, ez az igazi ökoszivacs.

HOGYAN KÉSZÍTSD EL A SAJÁT SZIVACSOD?
Ha termesztetek otthon luffatököt, akkor ősszel szedd le, majd a kocsánynál fogva, szellős helyen tárold. Miután kiszáradt, távolítsd el a külső bőrszerű héjat. Az így kapott termést pár napig áztatni kell, majd hámozd meg, magozd ki. Ha ezzel elkészültél, akkor addig kell mosni, amíg csak a barna rosthálózat marad. Ha ezzel is megvagy, napon vagy a szobában szárítsd meg, és készen is vagy!

Dörzsi "szivacs", a ráadás

Hogyan készül? Katt ide, és nézd meg a magyar nyelvű videót!

2014. március

A programot a Vidékfejlesztési Minisztérium Zöld Forrás programja támogatta.

Kövess minket!