header

Biológia

Hallottál már róluk?

Beküldve: Biológia.

reznek

Kis lilik, haris, gulipán, vékonycsőrű póling, szalakóta, reznek. Micsoda szavak! Tudod, mik ezek? Eláruljuk: madárnevek. Sosem hallottad még őket? Pedig hazánkban is élnek ilyen nevű lények. A fokozottan védett madarak közé tartoznak.

A termeszetvedelem.hu oldal védett fajokat összegyűjtő adatbázisában 81 fokozottan védett madárfajt találtunk. Ezeken a ritka nevű jószágokon kívül szerepel még a listában parlagi sas, kerecsen sólyom, csíkosfejű nádiposzáta, réti fülesbagoly, vörös gém és még sok-sok színes madár. Ezeket már biztos hallottad valahol.

Legtöbbjük azért fokozottan védett, mert hazánkban már csak viszonylag kis egyedszámban fordulnak elő, és fennáll a veszélye, hogy rövid időn belül el is tűnhetnek a vidékeinkről. Az életmódunkkal ugyanis, mi, emberek felforgattuk az élőhelyeiket. A kivágott erdők, a lecsapolt vizes területek, a mezőgazdasági művelésbe vett rétek helyén, a beépített területeken kevésbé találnak fészkelőhelyet, élelmet maguknak ezek az élőlények.

Ezeknek a madaraknak az eszmei és természetvédelmi értéke is jelentős, egy-egy példány pénzbeli értéke több faj esetében 1000.000 forint is lehet, de persze ezzel a pénzzel nehezen pótolhatóak, ha elpusztulnak. Ezért fokozottan nagy figyelmet fordítanak a természetvédők ezekre a fajokra. Védik egy-egy terület madárállományát, az élőhelyeket, akár azáltal is, hogy vigyázzák a madarak fészkeit a költési időszak alatt.

Hogyan tudod te magad is védeni ezeket a ritka állatokat? Részt vehetsz például a megfigyelésükben is (pl. madárgyűrűző akciókban közreműködve), vagy segíthetsz az élőhelyük megmentésében (pl. a gyurgyalagok fészkelőhelyének helyreállításában), és általában figyelhetsz jobban a természetre. A legegyszerűbb, az első lépés mégis talán az, hogy megismered őket, és elmondod másoknak is, amit megtudtál róluk. Erre például nagyszerű lehetőség, ha részt veszel a legfrissebb pályázatunkon, és alkotsz róluk valami kreatívat. Így ráadásul nem csak a madarak védelmének fontosságára segíthetsz felhívni a figyelmet, de akár egy klassz nyári táborozás lehetőségét is megnyerheted. A pályázatról itt olvashats bővebben: www.aprolepes.hu/kreativ-palyazat

Hasznos linkek:

Magyar Madártani Egyesület - www.mme.hu
Hortobágyi Madárpark - www.madarpark.hu
Más védelemre szoruló fajokról - www.wwf.hu/fajok
 
2013. április

Kövess minket!