header

BONTOGATÓ

Tóth Szonja Kiara: Én is tehetek csodát! - 10 éves, Karácsond

A legújabb Bontogatóban egy interjút olvashattok Törökszentmiklósról, egy ökoiskola diákjaitól.
 
Mile Fruzsina, Kis Boglárka: Tudósítás a Kölcsey Ferenc Általános Iskolából
Mile Fruzsina vagyok, a törökszentmiklósi Kölcsey Iskolából jelentkezem. Iskolánkban sokat teszünk az energiatakarékosságért és a környezetvédelemért, hiszen ökoiskola vagyunk. Kis Boglárkával, osztályunk zöldfelelősével beszélgettem erről.
- Bogi, te hallottál már a szén-dioxid nyomozókról?
- Igen, nálunk tavaly óta szén-dioxid nyomozók dolgoznak a környezetünkért, alsósként én is közéjük tartoztam.

- Mi a feladatuk a kis nyomozóknak?
- Alsóban felelősöket jelöltünk ki, hogy szünetekben lekapcsolják a villanyt, hogy ne fogyjon az áram. Elzárják a csöpögő csapokat, a szellőztetés után becsukják az ablakokat. Meglocsolják a növényeket. Versenyt hirdettünk a legnergiatakarékosabb, a legzöldebb, a legtisztább osztály címért.
- Miket tesztek az energiatakarékosságért?
- Kértük, hogy a konyhán ne folyóvízzel mosogassanak, így vizet spórolunk. Programozhatóvá alakíttattuk a melegvíz-rendszerünket, hogy feleslegesen ne melegítsük a vizet, mert az sok energiát fogyaszt. Hőszigeteltettük a csővezetékeket, hogy kevesebb gáz fogyjon. Energiatakarékos égőket és mozgásérzékelőket szereltettünk fel. Kikapcsoljuk a nem használt elektromos eszközöket. Energia-őrjáratot szerveztünk. Szelektíven gyűjtjük a hulladékot. Több versenyt rendeztünk, ahol ezekből az anyagokból, papírból, kupakokból, palackokból játékokat és használati tárgyakat készítettünk, újra hasznosítottuk őket.
- És a környezetvédelemért miket tesztek?
- A nyomozócsoportnak van zöldőrjárata, de a környezetvédelemben az iskola minden tanulója részt vesz. Ősszel és tavasszal hulladékgyűjtést szervezünk. Gyűjtjük a műanyag és az alupalackokat, a szárazelemeket. Megunt könyveinkből, játékainkból csereberét rendezünk. Felmértük közlekedési szokásainkat, és a kerékpáros, vagy gyalogos közlekedésre biztatunk. Bővítettük a kerékpártárolót, és meghirdettük a Lábbusz mozgalmat. Sok növényt ültettünk a levegő tisztasága érdekében, palántákat neveltünk, amikből „zöldvásárt” tartottunk az iskolában. Foglalkoztunk a növény- és madárvédelemmel, és örökbe fogadtuk Fülöpkét, a pápaszemes pingvint.
- Éppen most ért véget egy három hétig tartó környezetvédelmi projektünk is.
- Igen, ezt a Jeles napok a természetben címmel évek óta megrendezzük. A víz világnapján, a Föld napján és a Madarak-fák napján is szerveznek a tanárok olyan programokat, amelyek megvalósításával a környezetünket védjük.
- Annyi mindent csináltatok már, hogy jövőre talán nem is jut feladat. Mik a terveitek?
- Az iskolában bioélelmiszerek fogyasztására lesz lehetőség. Napelem és szélkerék telepítését tervezzük. Napkollektoros fűtőrendszert is szeretnénk.
- Köszönöm a beszélgetést! Még azt elárulod, miért vállaltál ilyen sok munkát?
- Azt hallottam, hogy ha ilyen mértékben pusztítjuk a környezetünket, akkor 50 év múlva kihalnak a jegesmedvék. Ezt csak nem nézhetjük tétlenül! Mindent meg kell tenni azért, hogy ne pusztuljon ki a jegesmedve faj!
 
Mile Fruzsina, 11 éves, Kiss Boglárka, 11 éves, Törökszentmiklós, Kölcsey Ferenc Általános Iskola Törökszentmiklós
 

 

Kövess minket!