header

Aprólépés

Madarak és fák napja

Tőle a kismadarak biztosan nem ijednek meg!A 111. hazai madarak és fák napjáról mi egy ökonap keretében a Szivárvány EGYMI diákjaival és tanáraival közösen emlékezünk meg. Ők azok, akik a legtöbb alkotás beküldőjeként ökonapot nyertek még karácsonyi versenyünkkor pályázati felhívásunk keretében. Nem csak madarak és fák, hanem madárisjesztők is felvonulnak nagykanizsai programunkon!
A napot ökofilmklubbal, mozgásos vetélkedővel nyitjuk. Majd készítünk madárodut, lesz memória és puzzle játék és természetesen az elmaradhatatlan beszélgetés természetünk-környezetünk védelméről.

A napot 13-14 h között tartott Showműsor zárja, ahol 3-3 perces dallal, verssel mutatja be egy-egy osztály a saját címerét (fa, vagy madár), illetve madárijesztőjét, ami természetes és másodnyersanyagból készült. A zsűri pedig pontoz, dönt és ajándékoz. S egy ilyen nappal mindenki nyer!

A madarak és fák napjáról (forrás: wikipedia): 

1902-ben, Párizsban az európai országok egyezséget kötöttek a hasznos szárnyasok védelmének érdekében. Az 1906. évi I. törvénycikk szerint minden év májusában egy napot az iskolákban arra kell szentelni, hogy megismertessék a diákokat a hasznos madarakkal.
A világon először Chernel István ornitológus szervezte meg, 1902-ben, hazánkban. A természetvédelmi törvény 64. § (3) szerint „Minden év május 10-e a Madarak és Fák Napja. E nap megemlékezéseinek, rendezvényeinek a lakosság – különösen az ifjúság – természet védelme iránti elkötelezettségét kell szolgálnia.”

Kövess minket!