header

Aprólépés

Milyen tejet választasz?

altEgy héten hányszor iszol tejet? Mennyi fogy el nálatok ennyi idő alatt? Megfigyelted már, mennyi csomagolás gyűlik össze a tej miatt?

Kíváncsiak vagyunk, ti melyiket választjátok. Bal oldalt a szavazásnál be is jelölheted!

Kíváncsi vagy, hogy a boltban elérhető csomagolásokra mi jellemző? Vajon melyik jobb választás? Olvass tovább! 

Sokan azt gondolják, a dobozos tej a leginkább környezettudatos megoldás a bolti csomagolások közül. Hiszen az papír, gyorsan lebomlik, könnyű, újrahasznosítható.

Ugyanakkor az igazsághoz hozzátartozik, hogy a tejes doboz nem csak papírból van! Ez egy kombinált csomagolás, amiben van papír, műanyag és sokszor alumínium is. Ezeket az anyagokat préselik jól össze. Ezért nehéz az alapanyagukat újrahasznosítani. Legtöbbször csak az égetésükkel járó hőenergiát használják fel. Ráadásul ezek is nagyon sokára bomlanak majd le a lerakón, és még sok helyet is foglalnak.

A műanyag flakonos (legtöbbször pet palackos) válaszra tippeltek a többiek. Sajnos ez sem jó válasz. Miért? Rengeteg energia kell egy palack előállításához. Igaz, ezekből a flakonokból, ha szelektíven gyűjtjük, készülhet még például polár takaró, bevásárló szatyor vagy szörfdeszka. Jó is lenne, ha mindenki szelektálná palackokat. De sokan nem teszik, pedig ez a műanyag csak évmilliók alatt bomlik el a természetben. Ráadásul még laposra taposva is rengeteg helyet foglal.

Akkor mi a legjobb ebből a hármasból? Korábbi felmérésünkből kiderült, százból 6-an tudták, hogy a zacskós tej választása jobb megoldás a dobozos és a flakonos előtt. Ha a többiek is beszereznének egy tejtartót, és a boltban flakonok és dobozok helyett a zacskót választanák, 75%-kal csökkenthető volna a háztartási hulladék.

Természetesen a legjobb válasz a tölthető üvegbe mért házi, termelői tej választása, de sajnos a napi forgalomban még nagyon kevés van belőle. Bár szerencsére szaporodnak a jó példák, piacokon, néhány helyen pékárú vagy tejboltokban lehet ilyen friss tejet is kapni. Egy átlagos boltban viszont a fenti háromból választhatunk általában. 

Miért válaszd a boltban a zacskós tejet az előbbi kettő helyett?

  • a dobozos-műanyagos palackos megoldáshoz képest sokkal kisebb tömegű hulladék származik a csomagolásából (ráadásul akár biológiailag lebomló zacskóba is tölthetnék a gyártók a tejet, ahogy külföldön már néhányan);
  • az üres zacskó csak pici helyet foglal
  • kevesebb anyag, energia szükséges az előállításához
  • a tejes zacskó is műanyag, de jól szelektálható és újrahasznosítható hulladék

Te melyik tejet választod?

Kövess minket!