header

Víztakarékosság

Találd ki!

Beküldve: Víztakarékosság.

Ha kevés: a fáknak rossz az,

ha túl sok: a vándoroknak,

ha a nap oldalba kapja,

szivárványt fest a magasba. Mi az?

 
Ugyanaz, amit használhatnánk akár mosásra, tisztításra, locsolásra sőt tisztálkodásra is.
 
Az eső. Ami néha akkor jön, mikor épp kirándulni indulnánk ősszel. Az ami néhány napot a nyári szünidőben is biztosan megnehezít. Mégis égi áldás. Az esőnek legtöbbször csak akkor örülünk igazán, mikor már hatalmas a szárazság, vagy mikor a kánikula már elviselhetetlen. De ha összegyűjtjük, és jól gazdálkodunk vele, még egy apró lépéssel jobban védjük a legnagyobb kincsünket is, a tiszta ivóvizet.
 
140 liter. Körülbelül ennyi vizet használunk el egy nap. Ebből viszont csak néhány literre van szükség az iváshoz és főzéshez, a maradékot mosásra, tisztálkodásra, tisztításra, wc öblítésre folyatjuk el. Utóbbi célból például 30-40 litert tiszta ivóvízet engedünk a csatornába naponta. Ha a 2-3 literes ajánlott napi fogyasztással számolunk, egy nap több mint két heti ivóvízmennyiséget pocsékolunk el a wc-ben.
 
Erre a célra pedig tökéletesen megfelelne az esővíz is. Ráadásul az eső kéznél van, így nem kell szállítani, és nem kell érte vízdíjat, sem csatornadíjat fizetni.
 
Ahhoz, hogy a begyűjtött esővizet a vízvezetékekbe vezessük ugyan némi technikai átalakításra szükség van, de ez a befektetés hamar megtérül, hiszen jelentősen lecsökken általa a vízdíjunk.
 
Ha nem tudjuk megoldani, hogy az esővíz gyűjtőkonténeréből egyenesen a fürdőszobába csobogjon be a víz, akkor is érdemes gyűjtőedényt kihelyezni, mert locsoláshoz így is könnyedén használhatjuk, és ha takarítunk, felmosóvíznek is meríthetünk belőle.
 

A legközelebbi zivatarra így már egész másképp fogunk tekinteni, nemde? 

Kövess minket!