header

Biogazdálkodás

A „bio”, vagy a „hagyományos” a hagyományos?

Beküldve: Biogazdálkodás.

Nagy divat a bio. Biozöldség, biotej, biopamut. De mit is jelent ez? A biogazdálkodást végző gazdák úgy döntöttek, elég a mesterséges úton előállított műtrágyákból, növényvédő szerekből, bízzuk inkább a természetre.

Trágyázni lehet a jó öreg istállótrágyával. Sok helyen használnak zöldtrágyát is. Utóbbi esetben a földeket olyan növényekkel vetik be, amelyeknek a gyökerén a levegő nitrogénjét megkötő baktériumok élnek, majd ezeket beszántják, így a növénnyel együtt az értékes tápanyag is bekerül a földbe. A természetes trágyázással nem kerülnek mérgező anyagok sem a termőtalajba, sem az élővizekbe.

Ugyanez a helyzet a növényvédelemmel is. Bár a biotermesztők is használnak permetszereket, azonban ezek olyan anyagok, amelyek vagy teljesen természetes eredetűek, vagy nem halmozódnak fel a növényekben, könnyen lebomlanak és nem mérgezőek. A gyári készítmények mellett a biotermelők saját kezűleg is készítenek permetszereket. Például különböző növények áztatásával. Egyik leggyakrabban alkalmazott permetszer a csalánlé. Ez nem csak a kórokozókat pusztítja, de a növényeket erősíti is, mivel táplálja a talajt.

Otthon is kipróbálhatod az alábbi receptet:

25 dkg friss csalánt vágj fel apróra, öntsd fel 2,5l vízzel, majd 20-25 °C-os hőmérsékletű jól szellőző térben hagyd állni. Ezt a "főzetet" nem célszerű a zárt szobában készíteni, mert annyira nem kellemes az illata, viszont nagyon hasznos.

A néhány napig áztatott leszűrt levet hígítatlanul használhatod permetezésre. Ha esetleg megerjedt, akkor mérj ki belőle 1dl-t, hígítsd fel 1,5 l vízzel, úgy permetezd vele a növényeket. Nem csak a kártevők száma csökken, de a növények is meghálálják a gondozást, ugyanis a csalánlé rendkívül gazdag ásványi anyagokban, vasban, vitaminokban és hangyasavban. A csalán levét kiválóan használhatod a levéltetvek ellen is.

Hogyan lehet még bio módszerekkel segíteni a kert gazdagságát?

Társítsd megfelelően a növényeket. Egyes növények erősíthetik egymást, ha szomszédok lesznek. Ha büdöskét ültetsz a gyökérzöldségek, a paprika, a paradicsom mellé, máris sokat tettél az említett haszonnövények egészségéért: veteményesedet elkerüli majd a fonalféreg, a lótücsök, de nagy mennyiségben látogatják majd a hasznos lebegőlegyek, vadméhek és fátyolkák is.

Vigyázz a madarakra, legyen madárbarát a kerted! Akár csatlakozhatsz a Madártani Egyesület Madárbarát kert programjához is. Etesd télen a madarakat, meglátod, nyáron meghálálják majd: előszeretettel fogyasztják a kert kártevő hernyóit. Ne űzd el a kertedet meglátogató sünit sem, hiszen rengeteg rovart káros rovartól szabadít meg, melyek egyébként a növényeid rágcsálnák.

Az ember évezredeken keresztül biogazdálkodást végzett, csak az utóbbi évszázadban tett kiruccanást az ipari mezőgazdaság világába. Ám hiába a nagy hozamok, az egyen-tojás. Egyre inkább bebizonyosodik, hogy a jövő a biogazdálkodást folytató kiskert-tulajdonosoké, a kistermelőké, hiszen csak így biztosítható a biológiai sokszínűség - egyáltalán bolygónk fennmaradása.

Legyen Neked is biokerted!

2012. november

Kövess minket!