header

Technika

Újrahasznosított, csillogó karácsonyi díszek

Beküldve: Technika.

Készítettél már üdítős dobozból karácsonyi csillagot? Nem tudod, mit kezdj az elrontott CD lemezekkel? Gyere, adunk pár szuper tippet!

Egyedivé és nagyon is öková teheted a karácsonyt, ha te készíted a díszeket, ráadásul hulladékból. A tanodásokkal mi most megmutatjuk, hogyan kezdj a munkához, de a végeredménynek csak a képzeleted szab határt.

Fontos eszközök: olló, ragasztó, szalag/ cérna/ vékony drót vagy bármi, amit akasztónak szánsz.

Választható, a dísztől függő eszközök: gémkapocs, CD lemez, szalagok, színes papír, kartonpapír, üdítős/ tejes doboz, WC-papír guriga, ecset, arany és ezüst színű dekorációs toll, különféle festékek.

Tippek:

- Alapanyagaink nagy részét kukáztuk, hiszen a tejes és üdítős dobozok belső felülete kitűnő alapanyagnak bizonyult a karácsonyi díszekhez. Csudaszép ezüstös fénye van, szinte alig igényel díszítést.
- Vastagabb papírnak, mintának tökéletesen megteszi valamilyen hilladék papír - mondjuk anya harisnyás papírja.
- Szalagot, zsineget az ajándékba kapott és megmentett szalagokból vagy egyes ruhák belsejében található, színes selyamszalagokból vettünk.

Hogyan készíts díszt? Olvasd tovább a cikket!

Csillogó díszek elrontott CD lemezekből:

1. Vágd fel kis darabokra a lemezt.
2. Találd ki a formát, rajzold meg, majd vágd ki 2 példányban kemény papírból. Ha elég vastag papírral dolgozol, elég 1 darabot kivágni.
3. Ragaszd fel a csillogó kis darabkákat a formádra.
4. Ha két darabból készíted, ismételd meg a 3-as pontot.
5. Készíts akasztót a díszre.
6. Elkészült! :)

 

Nekünk ez az egyik kedvencünk, hiszed az elrontott lemezekkel sok mindent nem tudsz kezdeni, így viszont szuper új funkciót adhatsz nekik.

Gurigadísz:

1. Lapítsd le és vágd fel egyenlő nagyságú gyűrűkre a gurigákat. Mi kb.7-8 mm-es vastagságra vágtuk őket. Fajtájától függően lesznek nagyobb és kisebb átmérőjű gyűrűk, ezeket érdemes külön kupacba gyűjteni.
2. Ezután elkezdheted megtervezni, hogy milyen mintát szeretnél.
3. Ha megvan, nincs más hátra, kezdődhet a ragasztás. Érdemes folyékony ragasztóval dolgoznod, tapasztalatunk szerint hamarabb szárad és könnyebb vele rögzíteni a csíkokat. Ne használj túl sok ragasztót, indokolatlan, és csak megnehezíti munkát!
4. Utolsó fáziskként készíts akasztót a díszre.

A gurigákat kedved szerint festheted vagy akár bevonhatod valamilyen maradék anyaggal. Ezáltal még színesebb, változatosabb dísz készülhet. :) Ezt a típus akár ajtódísznek, falidísznek is ideális!

Jó alkotást kívánunk!

2014. december 19.

A program a KMOP-5.1.1/C-09-2f-2011-0003 azonosító számú, „Csepel kapuja szociális célú városrehabilitációs program” elnevezésű projekt Programalapjából, CSK-PA-2014-003-VII-01 azonosítószámon valósul meg.

Kövess minket!