header

Kémia

Egyet fizetsz, 4-et vihetsz

Beküldve: Kémia.

altSzinte minden üzletben megtalálható a fűszeres polc környékén, olcsóbb, mint egy csomag rágógumi, viszont használhatod fogporként, hajsampon és dezodor helyett, de a fésűid is tisztán tarthatod vele. Mi az?

Ez a csodaszer a jó öreg szódabikarbóna, a vegyészek által nátrium-hidrogénkarbonátnak –NaHCO3 - becézett vegyület.

Elfogyott a fogkrémed de sürgősen fogat kell mosnod? Kapd elő a szódabikarbónás tasakot, mártsd bele megnedvesített fogkeféd hegyét és moss fogat vele. Az íze kezdetben biztosan furcsa lesz, de hamar meg lehet szokni, az eredmény pedig: ragyogóan tiszta fogak. (Vakító fehérséget csak a reklámok ígérnek, de nem kell bedőlni: a fogaknak van egy természetes enyhén sárgás árnyalata, amit a fogyasztott táplálékkal befolyásolhatunk, vagy éppen szüleinktől örököltünk.) Ne ess viszont túlzásba, elegendő, ha hetente 1-2-szer alkalmazod ezt a technikát. 

A bevezetőben szó volt róla, hogy a hajsampont is kiválthatod szódabikarbónával. Tegyél fél kávéskanál szódabikarbónát egy pohár langyos vízbe, keverd, amíg feloldódik, majd öntsd rá a száraz hajadra. Dörgöld át jó alaposan a fejed (Figyelem: nem habzik, de erről a luxusról mi szívesen lemondunk, ha tudjuk, hogy így környezetszennyezés nélkül mosunk hajat), végezetül enyhén ecetes vízzel (1-2 evőkanál ecet egy liter vízbe), majd tiszta vízzel öblítsd le a hajad. Eredmény: fényes, tiszta haj. A szódabikarbóna segített leoldani a szennyeződéseket a hajszálakról, az ecet pedig lesimította a hajszálak felületének pikkelyeit - ettől lett szép fényes a hajad.

Tiszta hajhoz tiszta fésű dukál: egy evőkanál szódabikarbónát oldj fel fél liter forró vízben, ebben az oldatban áztasd negyedórán át a fésűd. A szódabikarbóna és a forró víz által fellazított szennyeződéseket könnyedén eltávolíthatod egy körömkefe segítségével. Ne feledd leöblíteni!

Ha olcsó és hatékony dezodort szeretnél, de nem igényled föltétlenül, hogy mindenféle mesterséges illatokkal elnyomd a tested saját illatát és eltömítsd a verejtékmirigyeid kivezető nyílásait, akkor csak szórj egy csipet szódabikarbónát a hónod alá, vagy hallgasd meg riportunkat, hogyan készítheted el otthon a saját testre szabott dezodorod konyhai alapanyagokból.

Kérdezd meg édesanyád, ő mire használja még azon túl, hogy a süteményekbe szórja sütőpor gyanánt!

 

2012. október

Kövess minket!