header

Fizika

Elektroszmog

Beküldve: Fizika.

forrás: http://elektroszmog-foldsugarzas.blogspot.com/

Gondolkodtál már azon, mennyi elektromos kütyü sőt komoly gépezet vesz körül nap mint nap? És arról hallottál már, hogy ezek elektromos sugárzást bocsátanak ki? Néhány érdekességet mesélünk az elektroszmogról, ami az elektromos sugárzásnak az a formája, amit az elektromos készülékeinkkel mesterségesen küldünk az éterbe.

Az iskolában megtanulhatjuk, hogy az elektromos árammal működő készülékek körül elektromágneses sugárzás mérhető. Hogy mi az elektromágneses sugárzás? Szakmailag megfogalmazva: oszcilláló elektromos és mágneses tér. Érthetetlenül hangzik? Sokkal egyszerűbb elképzelni, ha példákat mondunk: a rádióhullám, a mikrohullám, a röntgen sugárzás, de még a látható fény is mind-mind ide tartozik.

Ezek közül az számít elektroszmognak, mely mesterséges eredetű, azaz ember által készített készülék bocsátja ki, és ami az adott elektromos készülékben úgy termelődik, hogy nem maga a sugárzás előállítása a cél. Például egy villanykörtének az a célja, hogy látható fényt bocsásson ki - ez a fény nem elektroszmog. De a készülék (pl. mobiltelefon vagy HiFi) által kibocsátott (esetleg nemkívánatos) sugárzások és melléktermékek már elektroszmognak számítanak.

Veszélyes az elektromágneses sugárzás? Nos, egyrészt a Földnek már önmagában van egy óriási mágneses tere. Másrészt az űrből folyamatosan érkezik felénk az úgynevezett háttérsugárzás. Tehát, ha az emberiség az evolúció során ilyen környezetben jelent meg, akkor ez nem jelenthet problémát. Elvileg.

Egyes modern kutatások szerint viszont az elektromos készülékeink által mostanság egyre nagyobb mértékben kibocsátott elektroszmog kapcsolatba hozható fáradtságtünetekkel, alvászavarral, allergiával, fejfájással, rákos megbetegedésekkel, bőrgyógyászati problémákkal, idegrendszeri panaszokkal, krónikus, szorongásos állapotokkal is.

Vagyis nem mindegy, hogy az evolúció folyamán jól megszokott elektromos sugárzás dózisa ér-e csak el minket, vagy a kütyüjeink által kibocsátott mesterséges sugárzás, az elektroszmog is. Ezen kívül egy mp3 lejátszótól még nem lesznek idegrendszeri problémáink, viszont egy áramfejlesztő erőműbe még akkor sem költözne az Aprólépés.hu szerkesztősége, ha fizetnének érte.

A lényeg, hogy ha kevesebb elektronikai eszközt használsz, nem csak energiát és pénzt spórolsz, de az elektromágneses sugárzás mértékét is csökkentheted a környezetedben.

2012. május

Kövess minket!